Седмица 30-я по Пятидесятнице. Глас четвертый.
Рождественский пост. Разрешается рыба
Сщмч. Елевферия, еп. Илирийского, матери его мц. Анфии и мч. Корива епарха (II).
Прп. Павла Латрийского (955).
Свт. Стефана исп., архиеп. Сурожского (VIII).
Собор Крымских святых.
Новосщмч. Илариона (Троицкого), еп. Верейского (1929).
Сщмчч. Александра, Василия, Викторина пресвитеров (1937).
Новосщмч. Иосифа (Петровых), митр. Петроградского (1938).
Прп. Трифона Печенгского, Кольского (1583).
Собор Кольских святых.
Мч. Елевферия Константинопольского (305-311).
Прп. Парда отшельника Палестинского (VI).
Мч. Вакха Нового.
Мц. Сусанны (Сосанны) диакониссы в Палестине.
Мч. Ионы, ученика прп. Трифона.
Прп. Нектария Бительского (1500).
Св. Аувертуса, еп. (668) (Нидерл.).
Чтения дня
Евреям 10:35-11:7
Марка 9:10-16
Мк., IX, 10-16
10 И они удержали это слово, спрашивая друг друга, что значит: воскреснуть из мертвых.
11 И спросили Его: как же книжники говорят, что Илии надлежит прийти прежде?
12 Он сказал им в ответ: правда, Илия должен прийти прежде и устроить всё; и Сыну Человеческому, как написано о Нем, надлежит много пострадать и быть уничижену.
13 Но говорю вам, что и Илия пришел, и поступили с ним, как хотели, как написано о нем.
14 Придя к ученикам, увидел много народа около них и книжников, спорящих с ними.
15 Тотчас, увидев Его, весь народ изумился, и, подбегая, приветствовали Его.
16 Он спросил книжников: о чем спорите с ними?
ТРОПАРИ
Свт. Стефана исп., архиеп. Сурожского. Тропарь, глас 4.
Я́ко святи́тель со Безпло́тными единожи́тель быв,/ священному́чениче Стефа́не,/ восприе́м бо Крест я́ко ору́жие,/ и став кре́пко сопроти́в иконоукори́теля и духобо́рцев,/ не покланя́ющихся пречи́стому о́бразу Христа́ Бо́га на́шего,/ и отсе́кл еси́ вся́ку е́ресь лука́вых./ Того́ ра́ди прие́м муче́ния вене́ц,/ изба́вил еси́ град твой Суро́ж от вся́кия неприя́зни./ И ны́не мо́лим тя, свя́те,/ да изба́виши нас от вся́ких злых искуше́ний, и бед,/ и ве́чныя му́ки.
Кондак, глас 3.
Вы́шняго си́лою, свяще́нне, укрепи́вся,/ царе́ва низложи́л еси́ иконобо́рная шата́ния;/ днесь Суро́жу и нам ве́рным предлежа́т/ сла́ва и бога́тство — святы́я твоя́ мо́щи,/ и́хже свы́ше дароно́сят Áнгельстии чи́нове,/ пе́сньми и пе́нием славосло́вят тя,/ вели́кий свяще́нный Сте́фане.
Сщмч. Елевферия. Тропарь, глас 4.
И нра́вом прича́стник,/ и престо́лом наме́стник, апо́столом быв,/ дея́ние обре́л еси́, Богодохнове́нне,/ в виде́ния восхо́д,/ сего́ ра́ди, сло́во и́стины исправля́я,/ и ве́ры ра́ди пострада́л еси́ да́же до кро́ве,/ священному́чениче Елевфе́рие,/ мо́ли Христа́ Бо́га/ спасти́ся душа́м на́шим.
Прп. Павла Латрийского. Тропарь, глас 4.
Я́ко Безпло́тных единовсе́льника/ и всем преподо́бным соо́бщника,/ всесла́вне Па́вле, пое́м тя и мо́лим тя:/ моли́ся всегда́ о нас,/ я́ко да обря́щем ми́лость.
Кондак преподобнаго Павла, глас 8.
От ю́ности, му́дре, я́же па́че смы́сла вожделе́л еси́ му́жески,/ мирски́й мяте́ж оста́вил еси́,/ и был еси́ Боже́ственнаго ра́ди жи́тельства Тро́ицы жили́ще,/ и просвети́л еси́ ве́рою приступа́ющий тебе́./ Тем зове́м: ра́дуйся, Па́вле пребога́те.
Кондак священномученику Елевферию, глас 2.
Я́ко удобре́ние свяще́нников, преподо́бне,/ и предувеща́ние страстоте́рпцев вси восхваля́ем/ и про́сим тя, священному́чениче Елевфе́рие:/ любо́вию па́мять твою́ пра́зднующия/ бед многообра́зных свободи́,/ моля́ непреста́нно о всех нас.
Прп. Трифона Печенгского, Кольского. Тропарь, глас 8.
Пути́, вводя́щаго в жизнь, наста́вник и учи́тель был еси́:/ пе́рвее бо, преподо́бне о́тче наш Три́фоне,/ прише́л еси́ в часть Норве́гския земли́/ и в после́дних конце́х се́верныя страны́ язы́ки просвети́л еси́,/ породи́в водо́ю и Ду́хом Святы́м,/ и свяще́нная твоя́ ча́да в безпло́дней пусты́ни,/ я́ко древа́ ма́сличная, насади́л еси́,/ ве́лию оби́тель Святы́я и Живонача́льныя, Единосу́щныя и Неразде́льныя Тро́ицы созда́л еси́/ и мона́хов мно́жество собра́в./ Тем, я́ко апо́столом и пустынножи́телем равноче́стна чту́ще тя,/ приле́жно при...