Неделя 28-я по Пятидесятнице. Неделя святых праотец. Глас третий.
Рождественский пост. Разрешается рыба
Прор. Аггея (500 г. до Р. Х.).
Сщмч. Владимира пресвитера (1918).
Сщмчч. Аркадия, еп. Бежецкого, Илии, Павла, Феодосия, Владимира, Александра, Петра пресвитеров, прмч. Макария (1937).
Прп. Софии (Соломонии), монахини, супруги вел. кн. Василия III (1542).
Мч. Марина Римского (III).
Блж. царицы Феофании (893-894).
Свт. Мемнона, архиеп. Ефесского.
Свт. Николая Хрисоверга, патр. Константинопольского.
Свт. Модеста, архиеп. Иерусалимского (Греч.).
Мчч. Прома и Илариона (Греч.).
Чтения дня
Луки 24:36-53 (на утрене. Евангелие 6-e)
Колоссянам 3:4-11 (недели 29-й)
Луки 14:16-24 (недели 28-й)
ТРОПАРИ
Тропарь воскресный, глас 3.
Да веселя́тся Небе́сная,/ да ра́дуются земна́я,/ я́ко сотвори́ держа́ву/ мы́шцею Свое́ю Госпо́дь,/ попра́ сме́ртию сме́рть,/ пе́рвенец ме́ртвых бы́сть;/ из чре́ва а́дова изба́ви нас,/ и подаде́ ми́рови ве́лию ми́лость.
Богородичен, глас тойже.
Тя хода́тайствовавшую спасе́ние ро́да на́шего,/ воспева́ем, Богоро́дице Де́во:/ пло́тию бо от Тебе́ восприя́тую Сын Твой и Бог наш,/ Кресто́м восприи́м стра́сть,/ изба́ви нас от тли я́ко Человеколю́бец.
Кондак, глас тойже.
Воскре́сл е́си днесь из гро́ба, Ще́дре,/ и нас возве́л еси́ от врат сме́ртных;/ днесь Ада́м лику́ет, и ра́дуется Éва,/ вку́пе же и проро́цы с патриа́рхи воспева́ют непреста́нно/ Боже́ственную держа́ву вла́сти Твоея́.
Неделя святых праотец. Тропарь, глас 2.
Ве́рою пра́отцы оправда́л еси́,/ от язы́к те́ми предобручи́вый Це́рковь:/ хва́лятся в сла́ве святи́и,/ я́ко от се́мене их е́сть Пло́д благосла́вен,/ без се́мене Ро́ждшая Тя./ Тех моли́твами, Христе́ Бо́же, поми́луй нас.
Кондак, глас 6.
Рукопи́саннаго о́браза не поче́тше,/ но Неопи́санным Существо́м защити́вшеся, треблаже́ннии,/ в по́двизе огня́ просла́вистеся,/ среде́ же пла́мене нестерпи́маго стоя́ще, Бо́га призва́сте:/ ускори́, о Ще́дрый, и потщи́ся, я́ко Ми́лостив, в по́мощь на́шу,/ я́ко мо́жеши хотя́й.
Прп. Софии. Тропарь, глас 4.
Вы́шняго красото́ю я́вственно украша́яся,/ по́стническими бо труды́ подвиза́ся преподо́бная Софи́я,/ и бысть насле́дница Небе́сному Ца́рствию,/ и вни́де в Небе́сный Черто́г наслади́тися Христо́вы красоты́,/ Его́ же моли́ спасти́ся гра́ду Су́ждалю/ от пога́ных нахожде́ний и междоусо́бныя бра́ни/ и пода́ждь душа́м на́шим ве́лию ми́лость.
Кондак, глас 1.
Но́щи стра́стный избе́гши, Богому́драя Софи́е преподо́бная,/ к Незаходи́мому же Со́лнцу, Христу́, прише́дши,/ умертви́ла еси́ плотско́е мудрова́ние посто́м же, воздержа́нием и моли́твами,/ показа́ся равна́ Áнгелом,/ на земли́ бо поживе́ и ду́хи нечи́стыя от челове́к отгна́ла еси́,/ и разли́чная исцеле́ния подава́вши, от мно́гих бед и зол избавляе́ши,/ Софи́е преподо́бная,/ мо́ли спасти́ся душа́м на́шим.