професійного аграрного ліцею до Новорічно-різдвяних свят.
З 19 по 23
грудня в
ДНЗ РПАЛ проходив тиждень
пекарів. Це вже стало багаторічною
доброю традицією напередодні
Новорічно-різдвяних свят проводити
тиждень пекарів , який
насичений цікавими ,практично
корисними заходами та проникнутий новорічним духом , сприяє
популяризації професії .Цей тиждень є ніби вступом до новорічних святкувань. Програмою
тижня було передбачено :
-проведення виставки плакатів,присвячених професії пекаря;
-проведення лекції з мультимедійним супроводом з
виготовлення та оздоблення айсингом імбирно-медових пряничних виробів;
-випікання пряничних заготовок та їх художній розпис;
-проведення майстер –класів з айсингу;
-пряничний ярмарок-продаж виробів,виготовлених учнями та
їх наставниками на новорічно-різдвяну тематику;
-проведення виховної години професійного спрямування для
учнів 1-3 курсів з професії пекар «Посвята в пекарі»
Як і минулого року
,тиждень пекарів був присвячений мистецтву виготовлення та оздоблення
медово-імбирних пряників.Чому саме пряників?Тому,що зараз не аби як стало
популярним виготовлення художньо- оздоблених пряників не лише в Європі,а й у
нас на Україні.До того ж ,на новорічні свята
,розписаний ,виготовлений власноруч пряник,який довго не черствіє (завдяки додаванню в пряничне тісто меду
),може стати приємним подарунком як для дітей,так і для дорослих.Практична ж
значущість виготовлення пряничних
виробів під час тижня пекарів полягала в тому,що майбутні пекарі в процесі підготовки святкової пряничної
виставки освоювали сучасні,інноваційні
технології виготовлення і оздоблення пряничних виробів.А виготовляючи
друкований пряник «Решетилівка» -
ставили собі за мету відродити традиції пряничної справи решетилівських
пекарів.І пряник «Решетилівка»,виготовлений пекарями-третьокурсниками,вийшов
точнісенько таким ,яким він був багато
років тому,коли виготовлявся майстринями Решетилівського хлібозаводу і купувався
гостями селища як сувенір на згадку про Решетилівку .Сьогодні ж ці
вироби стали прикрасою імпровізованого
пряничного ярмарку від пекарів аграрного ліцею.А ще на цьому ярмарку
було представлено багато різних новорічних пряничних смаколиків:різдвяні
віночки та чобітки,сніговички,веселі чоловічки,ялинки та сніжинки,Снігурки та
Діди Морози,пряники-прикраси на ялиночку,ковзани з рукавичками та шапками і
багато іншого.Серед цього розмаїття
панували пряничні символи 2017 року - яскраво
розмальовані айсингом великі і малі півники.Безперечним фаворитом в
пряничній царині був пряничний будиночок
з різдвяним вертепом.Покупцями пряничних виробів на ярмарку стали не лише учні і працівники ліцею,а й
решетиляни,які дізналися про проведення
пряничного новорічного ярмарку
з інтернету і є постійними поціновувачами виставкових виробів майбутніх
пекарів та їх наставників.Виручені кошти від продажу новорічних пряників вже
традиційно будуть направлені на поповнення матеріально-технічної бази для
навчання пекарів - на них плануємо
придбати пекарське технологічне устаткування у виробничу лабораторію.
Виставка новорічних пряничних виробів тривала декілька днів і була відкрита для учнів всіх професій,що навчаються в
ліцеї,для працівників навчального закладу.Учні-автори пряничних виробів та композицій розповідали
відвідувачам про свої
творіння,про особливості їх виготовлення та оздоблення.Для всіх охочих
проводився майстер-клас.Відвідали виставку і деякі випускники шкіл,що планують
вже цьогоріч прийти навчатися в ліцей інтегрованій професії «Пекар,лаборант
ХБА»
При підведенні підсумків тижня пекарів,були
відмічені учні,які готували тематичні
плакати ,презентації до тематичної лекції та виховної години,а також юні
пекарі,що випікали виставкові пряничні вироби,створювали експозицію ярмаркової
виставки.Титулом «Прянична фея» за виготовлення пряничного будиночка та титулом «Пряничний віртуоз» за
виготовлення і оздоблення пряничних півнів ,символів 2017 року ,була
нагороджена третьокурсниця Кристіна Хайсанова.Титули «Майстри з пряничного мистецтва» отримали
:майстер виробничого навчання пекарів Алла Плюта, третьокурсники Кущ
Аня,Юрченко Жанна,Цілуйко Ольга,Переходько Люба.Подяки за проведення
майстер-класів отримали Кушнір Каріна,Теплик Юлія,Родзянко Саша,Цілуйко Ольга,Капустян Ліна..
В першій декаді грудня
мені пощастило побувати в Польщі,де 6 грудня відзначається
День Святого Миколая і з цього дня починаються Новорічно-різдвяні святкування в цій сусідній
країні.У популярності пряничних виробів в Польщі переконалася особисто.
Новорічні імбирно-медові пряники,пряничні будиночки там є в кожній кондитерській крамниці,з них
створюються цілі композиції,ними прикрашають вітрини , святкові столи ,їх
купують і дарують.Мені дуже хотілося довезти,не розгубити дорогою цей
європейський дух святкування , внести його
в організацію і проведення
Новорічно-різдвяного тижня пекарів.І за відгуками тих,хто відвідав заходи,заплановані на час проведення
тижня,мені і майстрам нашого
методоб’єднання з професії «Пекар,лаборант ХБА»,це вдалося!Атмосфера,створена
організаторами проведення тижня пекарів,
у святково прикрашеній ялиночками,різнокольоровими кульками,мерехливими
гірляндами,наповненій ароматом
імбирно-пряничної випічки навчальній лабораторії,яку відвідали за час
проведення тижня багато гостей ,сприяла створенню піднесеного ,святкового новорічного настрою,позитивних емоцій ,що
переповнювали як дітей ,так і дорослих,а
ще відчуття того,що свято наближається і Новий рік вже зовсім поруч.
Надія
Самченко,голова методоб’єднання
ДНЗ РПАЛ
?
Присоединяйтесь — мы покажем вам много интересного
Присоединяйтесь к ОК, чтобы подписаться на группу и комментировать публикации.
Нет комментариев