в ДНЗ «Решетилівському професійному аграрному ліцеї імені І.Г.Боровенського»
21 грудня в рамках тижня пекарів була проведена
виховна година професійного спрямування для учнів 1-3 курсів ,які навчаються
професії пекаря.Автори ідеї проведення цієї виховної години - викладач спецтехнології пекарів Надія
Самченко та майстер виробничого навчання Алла Плюта - ставили
за мету показати :
-єдність навчання
і виховання при підготовці професії пекаря;
-професійну
спрямованість виховного процесу ;
-методи мотивації
учнів до навчання ,створення атмосфери зацікавленності ,пізнавальної і творчої
активності, стимулювання їх бажання до
самореалізації ,прагнення до успіху та визнання;
-методи і форми
роботи з обдарованими дітьми
Крім учнів
,майстрів методоб’єднання з інтегрованої професії «Пекар,лаборант ХБА» ,на
виховній годині
були присутні педагоги ліцею ,які є слухачами ліцейної ШППД з питань інтеграції
навчально-виробничого та виховного процесів.Автори сценарію виховної години
побудували її у вигляді усного альманаху з окремими розділами , сторінками.
Епіграфом взяли такі слова :
-
«Праця
пекаря відвічна , як саме життя» ;
-
«В
народі говорять ,що золоті руки завжди пахнуть хлібом»;
-
«Пекар
– це не просто фахівець . Вміння пекти хліб , коровай – це мистецтво,яке
потребує вмілих рук , доброго серця ,
чистих помислів»
Відкриваючи перший розділ усного альманаху , викладач та майстер оголосили
тему,мету виховної години , наголосили на її значущості для майбутніх пекарів.А
далі,використовуючи мультимедійний супровід , вони розповідали про історію
виникнення та розвитку професії пекаря
(від стародавнього Риму до сучасності) , продемонстрували підбірки фото та
відеоматеріалів,які є ілюстрацією до різних форм навчання професії «Пекар» в
нашому навчальному закладі , зокрема професійне теоретичне та виробниче
навчання ,яке здійснюється як в навчальних аудиторіях і лабораторіях ліцею ,
так і на виробництві.
Перегортаючи сторінку розділу «Наші
досягнення» , автори представили учням і гостям кадровий склад
методоб’єднання,педагогів, що здійснюють професійну підготовку майбутніх
пекарів ,зокрема, розповіли про загальний трудовий та педагогічний
стаж,досягнення в конкурсах професійної майстерності обласного і
всеукраїнського рівня як самих педагогів,так і підготовлених ними учнів . Після
представлення майстра виробничого навчання
Овраменко Ірини Вікторівни,яка нещодавно прийшла в ліцей з
хлібопекарського виробництва , ведучі запросили її на імпровізовану сцену для
вручення символічного ключа для відкриття
знань з педагогічних наук,овлодіння якими повинно допогти їй передати всі
знання і практичний досвід, набуті на виробництві, своїм уяням-першокурсникам.А
ще, це символічний ключик до відкриття таємниць психології підлітків,пізнання
яких допоможе новому майстру найти індивідуальний підхід до дитячих душ своїх
вихованців. Далі в цьому розділі були продемонстровані досягнення і перемоги
майбутніх пекарів-лаборантів в різних
конкурсах обласного та всеукраїнського рівня. Були відмічені дипломанти
обласних конкурсів «Нове покоління ПТНЗ» та «Срібна підкова» - Москаленко Аліна
та Родзянко Олександр, учасниці Всеукраїнського конкурсу «Україна – європейська
держава» - Яненко Ольга,Притиск Тетяна,Юрченко Жанна , учасниця Всеукраїнського
конкурсу «Моя професія найкраща» - Большакова Валентина,призер обласного етапу
Всеукраїнського конкурсу ім.Т.Г.Шевченка – Гасенко Ірина, учні-переможці
конкурсів фахової майстерності ,
переможці окремих номінацій Ліцейного олімпа. Були продемонстровані
відеоролики ,підготовлені для участі у всеукраїнських конкурсах .
Слідуючий розділ ведучі присвятили
конкурсам фахової майстерності, що проводилися серед учнів-пекарів. Були
продемонстровані презентаційні матеріали , які
включали відеоролики,фотоматеріали з ліцейних конкурсів «Кращий пекар
ліцею 2016» , «Краща композиція з пряничних виробів до Дня святого Валентина»,
«Краща коровайниця ліцею», «Кращий піцмейкер ліцею», «Краща творча пекарська
робота до Новорічно-різдвяних свят».Демонстрація супроводжувалась коментарями
ведучих, в яких вони наголошували на меті та значенні проведення таких
конкурсів для мотивації учнів , їх професійного та творчого зростання.Говорили,
що конкурси професійної майстерності
серед учнів – це приклад інтеграції теоретичної та практичної підготовки , вдосконалення
практичних навичок у поєднанні з творчістю та прагненням до успіху. Завершував
цей розділ творчий доробок від нашошго випускника , золотого медаліста ,призера
обласного етапу Всеукраїнського конкурсу «Кращий пекар 2012» - Берези
Олександра , який підготував відеофільм про свою участь в цьому конкурсі . В
ньому відзняті всі етапи виконання Олександром практичних завдань –здоби
виборзької фігурної та кренделя виборзького сувенірного ,що дозволить
використовувати відеофільм як майстер-клас у навчальному процесі.
Наступний розділ ведучі присвятили
виробничому навчанню пекарів. Були продемонстровані відеофрагменти з уроків
виробничого навчання у виробничій лабораторії пекарів в ліцеї . А учні 2 курсу
Капустян Ліна,Теплик Юлія,Зеленська Оксана підготували презентацію про навчання
на виробництві – у кондитерському цеху Решетилівського хлібозаводу.Вони поділилися
своїми особистими враженнями від такої
форми навчання, які були дуже позитивними.Учні 3 курсу показали
презентації-звіти про свою заключну виробничу практику з професії «Пекар», яка
завершилася в кінці жовтня. Кращими звітами- презентаціями з місця практики
були звіти: Кущ Ані, Яненко Ольги, Юрченко Жанни, Яценко Інни, Кушнір Каріни,
Переходько Любові, в яких вони демонстрували свою особисту участь у виробничих
процесах підприємств, на яких проходили практику, вміння працювати з пекарським
та технологічним устаткуванням.
Далі автори сценарію перегорнули сторінку
останнього розділу,який назвали «Посвята в пекарі». «Це самий хвилюючий момент
нашої виховної години – говорять вони. – Саме зараз відбудеться вручення
символічних ключів і медалей».Вони запрошують на сцену учнів 1 курсу . Їм
вручають символічні ключики з написом «1 курс»,випечені для них учнями 3 курсу
з пряничного імбирно-медового тіста.До вручення ключиків залучають переможницю
теоретичного туру конкурсу профмайстерності «Краший пекар 2016» - Гізатулліну Альбіну. Після того , як ключики
першокурсникам вручені, голова методоб’єднання Самченко Н.М. звертається до них
з напутніми словами: «Нехай ці символічні ключики відкриють для вас двері в
Країну знань пекарської майстерності
пекаря 2 розряду»
Потім ведучі запрошують на сцену учнів 2
курсу для вручення їм символічних ключиків,які повинні їм відкрити шлях до
поглиблення знань, вдосконалення практичних навичок , до відкриття таємниць
пекарської майстерності пекаря 3 розряду. Ключики з пряничного імбирно-медового
тіста з написом «2 курс» , другокурсники випікали самі під керівництвом майстра
виробничого навчання. «Вручаючи вам ці символічні ключики - говорить голова методоб’єднання Самченко Н.М.
– хочу побажати ,щоб ви любили свою майбутню професію так, як ваш майстер
Остапенко Алла Олександрівна.Невтомно відкривайте для себе таємниці пекарського
мистецтва!Нових Вам творчих злетів і перемог у конкурсі фахової майстерності
«Кращий пекар 2017 року»»!
А на сцену запрошуються учні 3 курсу для
врученяя їм символічних медалей , випечених також з пряничного імбирно-медового
тіста . На них напис «Пекар 4 розряду» як свідчення про закінчення ними повного
курсу навчання з професії «Пекар» (Держстандарт «Пекар 2,3,4 розряду»).
«Вручаючи вам ці символічні медалі
«Пекар 4 розряду» – звертається до них голова методоб’єднання Самченко
Н.М. – хочу зазначити ,що ви за час навчання в нашому ліцеї вже стали
справжніми фахівцями пекарської справи, а деякі з вас – професіоналами
пекарського та пряничного мистецтва. Не зупиняйтеся на досягнутому! Вивчайте
нові пекарські технології , відвідуйте виставки, черпайте ідеї для свого
пекарського натхнення, використовуючи
вітчизняний та закордонний пекарський досвід. Продовжуйте навчання з
професії «Пекар» , здобуваючи кваліфікацію технолога пекарського та
кондитерського виробництва у вузах та технікумах. Я дякую тим,хто долучився до
створення пряничної Новорічно-різдвяної виставки, яка порадувала наших гостей,
сприяла створенню святкового новорічного настрою! А зараз - солодкий сюрприз від другокурсників,які разом
зі своїм майстром спекли для всіх присутніх на сьогоднішньому дійстві святковий
пиріг з солодкою начинкою».Учні 2 курсу разом
з майстром виробничого навчання Остапенко пригощають всіх святковим пирогом.
Підведення підсумків виховної години
відбувалося у формі «Відкритого мікрофону». Лунали побажання від
третьокурсників учням 1 та 2 курсу, які зичили сумлінності у навчанні ,особливо
при проходженні виробничої практики та підготовці звітів про практику. Першокурсники і другокурсники
бажали цьогорічним випускникам успішного закінчення ліцею ,здачі ЗНО, вступу до омріяних навчальних закладів,
хорошої, високооплачуваної роботи за фахом.Також, всі вітали один одного з
Новим 2017 роком і зичили миру ,добра,особистого щастя. Родинне свято великої
сім’ї пекарів аграрного ліцею, яким стала виховна година на тему «Посвята в пекарі»,вдалося на славу!
Світлана
Болбат,заступник директора з
навчально-виробничої роботи ДНЗ РПАЛ
Присоединяйтесь — мы покажем вам много интересного
Присоединяйтесь к ОК, чтобы подписаться на группу и комментировать публикации.
Комментарии 1