52:631.523:635:621:001.4
ВИВЧЕННЯ І СТВОРЕННЯ
ВИХІДНОГО МАТЕРІАЛУ КАБАЧКА
В.О. Сидорка, кандидат сільськогосподарських наук
Дніпропетровська дослідна станція ІОБ НААН
Різновидом овочевого гарбуза є кабачок. Серед баштанних рослин кабачок найбільш розповсюджений вид, завдяки своїй скоростиглості, урожайності, дієтичним властивостям і високій стійкості до холоду. Вирощування кабачка з незначними затратами праці і енергоресурсів дозволяє розширити асортимент, покращити забезпечення населення овочевою продукцією в ранні строки. Вітчизняні сорти високопродуктивні, з добрими смаковими якостями, але вони не придатні для виготовлення ікри, так як мають непривабливий зовнішній вигляд готового продукту. Попитом користуються білоплідні сорти циліндричної форми, однак плоди їх швидко переростають (утворюючи насіннєву камеру), їм властиві короткий період технічної стиглості. Тому сьогодні стоїть питання створення скоростиглих, холодостійких, посухостійких, продуктивних екотипів, сортів і гетерозисних гібридів з високою стійкістю до абіотичних і біотичних факторів, з м’яким неколючим опушенням стебла, із високими смаковими і технологічними якостями плодів.
Метою наших досліджень являлося вивчення вихідного матеріалу кабачка, виявлення зразків з ознаками ранньостиглості, продуктивності, циліндричності форми плода, високим вмістом сухої розчинної речовини у них та стійкістю рослин до хвороб і посухи.
Вивчення і створення вихідного матеріалу являється одним із етапів на шляху створення нового сорту, гібрида. У роботі використовувалися зразки селекції країн – України, Росії, Білорусії, Казахстану, Нідерландів, Німеччини, Іспанії, Швеції, Данії, США, Перу та Ботсвани. В умовах недостачі ґрунтової та повітряної вологості, ураження вірусними хворобами та бактеріальною плямистістю проведено дослідження селекційного матеріалу, відбирали джерела цінних ознак і залучали їх до схрещувань.
У результаті вивчення і аналізу сортозразків вихідного матеріалу виділено:
– скоростиглі зразки – Adaja RZF, Негритёнок, Скворушка, Zuccini gray small, Золотой (з білим кольором плода), Горний;
– з високим значенням індекса форми плода (4,0–5,0) виділилися сортозразки – Золотой (з білим кольором плода та з жовтим кольором плода), Albina, Завтрак нефтянника і Ананасний;
– за більшим вмістом сухої розчинної речовини в плодах зразки – Завтрак нефтянника, К-6498, Blondy, Ананасний, Adaja RZF, Негритёнок та Albina;
– відносно стійкі зразки до хвороб і посухи виявилися сорти – Аспірант і Білик, відносно стійкі до вірусних хвороб – Консул, Jack-o-Lantern і Соусні;
– продуктивнішими виявилися зразки кабачка Білик, Albina, Sudan F, Консул, Ronde de Nice, Adaja RZF та Завтрак нефтянника, Негритёнок і Скворушка. Товарність плодів сортозразків висока.
Присоединяйтесь — мы покажем вам много интересного
Присоединяйтесь к ОК, чтобы подписаться на группу и комментировать публикации.
Нет комментариев