Прикро, що і дотепер багато людей, особливо середнього та молодого віку, недооцінюють гарбуз. Можливо через те, що дуже мало знають про нього? Між тим, гарбуз – одна з найурожайніших і найрентабельніших культур. За оптимуму умов для росту, правильної агротехніки урожайність її сягає 50–70 т/га і це не найвища межа. Ця інтенсивна високоврожайна культура з найбільшими плодами в рослинному світі достойна найкращих компліментів.
Гарбуз має багато позитивних сторін. За висловом М.І.Вавилова гарбуз – найбільш універсальна культура світового землеробства – і столова, і класична кормова, і вітамінна, і олійна, і декоративна. Вона досить посухостійка, не знає серйозних шкідників та хвороб, не має абсолютно ніяких втрат насіння із-за осипання або викльовування, як у злакових рослин або соняшнику, крім цінного насіння дає велику кількість плодів. В сівозміні гарбуз прекрасний попередник всіх культур.
В Україні його справедливо розглядають, як один з важливих продуктів харчування. В середньому, м’якуш плода гарбуза містить води до 90%, сухої речовини 9–16%, цукрів 3–8%, сирого білку – 0,8–1,0%, клітковини – 1,0–1,2%, пектину – 0,3–1,4%. Але існує група сортів, у яких кількість сухої речовини доходить до 25%, а вміст цукрів до 15–16%. Основна маса сухої речовини – спирторозчинні цукри (глюкоза, фруктоза, сахароза) та полісахариди (крохмаль, клітковина, пектин). Саме високий вміст вуглеводів та каротину роблять гарбуз цінним продуктом харчування.
Особливу цінність ця культура представляє в якості дієтичного продукту завдяки наявності легкозасвоюваних форм вуглеводів, збалансованому комплексу вітамінів иа мінеральних речовин. Із всіх гарбузових гарбуз виділяється за вмістом вітамінів В3, В5, в ньому більше таких вітамінів, як В1, В2, В6, С, РР, каротину. У м’якуші міститься особливо корисний для дитячого організму вітамін Д, який підсилює життєздатність і прискорює ріст дітей. Тому, для їх оздоровлення потрібно повністю використовувати «гарбузовий сезон», як скажімо, полуничний чи виноградний. Однак особливу цінність плоди мають завдяки високому вмісту провітаміну А (каротину), якого в нього найбільше з овочевих (8–15 мг%, а у деяких сортів більше 20 мг/100г сирої маси). За вмістом каротину гарбуз переважає всі овочеві культури, конкурують з ним тут хіба що морква та червоний перець.
Це справжня комора мінеральних речовин, багата на кальцій, калій, фосфор, залізо, мідь, фтор і цинк. Мінеральний склад представлений наступними елементами (мг на 100 г сирої речовини): натрій –14, калій – 170, кальцій – 40, магній – 14, фосфор – 25, залізо – 0,8, з загальною сумою зольних елементів – 0,6%. Безцінною за вмістом біокомпонентів (жирні кислоти, вітамін Є, цинк) є і насіння. Гарбузовий сік також визнаний вітамінним лідер!
Гарбуз – дуже цінна сировина і для вітчизняної переробної промисловості. В залежності від сорту, він має різний хімічний склад і технологічність. Але, все ж таки для консервної промисловості кращими є плоди із високим вмістом цукрів і каротину, з гладкою поверхнею та дрібнозернистим товстим м’якушем, Часте віднесення деяких сіроплідних волоських гарбузів до кормових помилкове, оскільки на момент зйому плодів та перші 1,0–1,5 місяці зберігання вони накопичують високу кількість крохмалю. Тому, страви з таких гарбузів отримують погану оцінку у населення. Між тим крохмаль синтезується тільки за рахунок моноцукрів і сахарози, а в процесі зберігання проходить його легке перетворення в цукри і висококрахмалисті форми стають надзвичайно цукристими.
Як лікувально-профілактичний продукт гарбуз здійснює вплив на всі органи і системи організму. Він сприяє активному виділенню радіонуклідів, солей важких металів, тому плоди його потрібно використовувати для профілактики злоякісних пухлин. Варто сказати, що вживання всього-навсього 100–200 г свіжого гарбуза в день знижує ризик розвитку раку, що надзвичайно активно для населення України; підсилює імунну активність і затримує старіння організму; сприяє попередженню й лікуванню виразок шлунка, нефритів, колітів, серцево-судинних хворб; підвищує потенцію у чоловіків.
Клітковина гарбуза легко засвоюється організмом людини, завдяки чому страви з гарбуза рекомендують для лікувального-профілактичного харчування. Оскільки в гарбузі багато солей міді, заліза й фосфору, які позитивно впливають на кровотворення, його вживають для профілактики недогрів’я. Гарбуз бажано вживати тим, хто переніс хворобу Боткіна, бо діючі речовини у м’якуші прискорюють відновлення антитоксичних функцій печінки. Страви з гарбуза рекомендують включати до раціону хворим на гепатит та холецистит, з гострими й хронічними нефритами, людям із жовчокам’яною хворобою, хронічними колітами, із захворюваннями серцево-судинної системи (гіпертонія, атеросклероз, недостатність кровообігу). Він є хороший регулятор харчотравлення і завдяки великому вмісту пектину сприяє виведенню холестерину. Гарбуз рекомендують вагітним жінкам від нудоти Використовують гарбузові страви (у сирому вигляді) за серцевих набряків, як засіб для виведення надлишку рідини з організму
Гарбузове насіння здавна використовують у народній медицині проти глистів, а також як надефективний засіб при захворюваннях сечостатевих органів. Як можливою олійною культурою в Україні до сих пір серйозно мало хто займається. Насіння більше розглядають у нас як цінний і стратегічний продукт зовнішньої торгівлі, рідше – як продукт для гризіння на внутрішньому ринку. За вмістом жиру в ядрах насінин гарбуз поступається тільки кунжуту та рицині. Насіння гарбуза містить до 50–60% олії, до 45% гліцеридів линолевої, до 25% олеїнової, до 30% пальмітинової і стеаринової кислот, фітостерин кукурбітол,смолисті речовини, каротиноїди. Якщо ж створювати селекційні форми з великою кількістю плодів на рослині, з підвищеним вмістом насіння в них та одночасно збільшити процент вмісту жиру в насінні гарбуз однозначно стане олійною культурою.
За кормовими властивостями гарбуз оцінюється на рівні, а столові форми навіть вище за кормовий буряк. Вміст білкових речовин в ньому в 4 рази, а кормових одиниць на 18–25% більше порівняно з останнім. Гарбуз це сильний молокогінний корм, який підвищує надої та жирність молока.
Батьківщина гарбуза – Центральна і Південна Америка. Культурні форми його були відомі тут ще 2 тисячі років до н.е. В наш час гарбуз широко відомий на всіх континентах в усіх кліматичних зонах.
Гарбуз належить до однорічних трав‘янистих рослин родини Гарбузові, роду Cucurbita. Відомо 21 вид гарбуза, з них в культурі найбільш поширені 3 види: гарбуз твердокорий, гарбуз великоплідний і гарбуз мускатний.
В нашій країні, як і у всьому світі широко культивується 3 види гарбуза. Великоплідний – кукурбіта максима (Cucurbita maxima). Стебло циліндричне, м’якоопушене, листок округло-серцевидний, цільний, крупний. Плодоніжка циліндрична. Плід від сплюснутої до видовженої форми, різного забарвлення, без рисунку або з ним у вигляді стрічок та плям. М’якуш від кремового до червоно-оранжевого. Насіння різної величини, 2 типів – білого або коричневого забарвлення, зі слабким обідком чи без нього. Поширені сорти: Народний, Валок, Світень, Альтаїр (білонасінні); Славута, Ждана, Ювілей, Херсонський, Польовичка (коричневонасінні). Твердокорий – кукурбіта пепо (Cucurbita реро). Стебло і плодоніжка ребристі, опушення колюче, листок п’ятилопатевий. Плоди з дерев’янистою корою, різної форми, білі або жовті. М’якуш кремовий або оранжевий. Насіння кремове, з ясним рубчиком по краях, у деяких форм воно без оболонки (голе). Більш поширений в північних регіонах України. Найбільш відомі сорти Український багатоплідний, Лель, Мозоліївський 15 (з панцирним насінням); Гамлет, Південний (голонасінні). Мускатний – кукурбіта мосхата (Cucurbita moschata). Стебло тупогранчасте, м’якоопушене, листок нирковидний, темно-зелений, часто з білою плямистістю. Плодоніжка різко п’ятикутна з жолобами між ребрами. Плоди найрізноманітнішої форми, коричнюваті, з восковим нальотом. М’якуш інтенсивно-оранжевий. Насіння бруднувато-сіре з бахромчастим рубчиком більш темного кольору. Представлений більш пізньостиглими, більш теплолюбивими, жаростійкими і посухостійкими сортами. Вид найбільш розповсюджений на півдні України.
Порівнюючи 3 види гарбуза можна побачити, що найбільш чіткою і постійню видовою ознакою є форма плодоніжки, менш чітким – колір насінин. В умовах України залежно від сорту, кліматичних і технологічних чинників вегетаційний період складає від 90–100 до 150 днів. За величиною і масою плодів-ягід сорти дуже відрізняються. Бувають сорти з дуже дрібними плодами (150–200 г), але зустрічаються і сорти з гігантськими плодами (80–100 кг, рекордні до 800–900 кг). Більшість його сортів сланкі рослини, але людиною і природою створені і кущові форми (кущові гарбузи, кабачок. патисон, крукнек – останні 3 культури це просто ріновиди гарбуза твердокого).
Культура гарбуза в Україні налічує близько 350 років. Існує припущення, що гарбуз разом з кавуном був занесений в Україну в 17-му столітті запорізькими козаками із Казані і Астрахані. Вже в 18-му столітті він стає самою звичайною городньою рослиною в українських землях. З культурних видів першим, без сумніву, у нас появився гарбуз твердокорий, про що говорить його народна назва – «простий», «звичайний» гарбуз. Що ж стосується історії появи цього виду то він запозичений зі Сходу, про що свідчить його назва, цілком запозичена у татар, турків і персів – «кабак». Інший культурний вид – гарбуз великоплідний – потрапив в Україну навпаки із Заходу. На це вказує українська назва його «волоський», що значить романський гарбуз (римський, румунський).
Гарбуз, як кавун і диня, вибагливий до тепла, проте він більш пластичний, чим і визначається значно більший його ареал. Температура мінус 1...2°С згублива для гарбуза. Насіння його проростає при +8–10°С, оптимальні температури для росту – +25–27°С. Різні види культурного гарбуза по-різному реагують на зовнішню температуру повітря. Так, твердокорий гарбуз погано переносить високі температури (30°С і вище), оптимальна температура для нього 20–25°С, але цей вид більш стійкий до низьких температур. Жаростійкість гарбуза знижується при вирощуванні його в умовах зрошуваного землеробства. Нестача тепла сповільнює ріст, знижує якість плодів. Найбільша потреба у волозі у гарбуза – в період масового утворення жіночих квіток і плодів бо нестача вологи в цей період викликає опадання зав’язі; неповноцінне запилення призупиняє запліднення.
У гарбуза сильно розвинута надземна частина і коренева система. Розмір листкової поверхні на одній рослині сягає 30–32 м2. Довжина головної огудини – 2–4 м і більше (до 8–10 м). Загальна довжина всіх стебел досягає 50 м. На силу росту і структуру кореневої системи впливає тип, плодючість, обробіток грунту, його температура і вологість, стан підґрунтя, рівень грунтових вод, строки посіву тощо. Більш потужна коренева система гарбуза розвивається при вирощуванні його на легких чорноземних середньо- суглинкових грунтах, де вона сильно галузиться. Стрижневий корінь заглиблюється на 1,5–2,0 м, бічні корні першого порядку – до 2,5 м, другого–третього – до 1,5 м. При достатній вологозабезпеченості коренева система гарбуза розвивається у верхньому грунтовому горизонті (15–20 см) по всій ширині міжрядь. В зв’язку з цим міжрядні обробітки слід проводити обережно. В умовах достатнього зволоження в міжвузлях утворюються додаткові корені.
Гарбуз – перехреснозапильна однодомна рослина, формує переважно поодинокі, роздільностатеві квіти, які утворюються в основному на головній огудині та стеблах 1–2 порядків. За вегетаційний період на одній рослині утворюється 100–300 чоловічих і 10–30 жіночих квітів. Жіночі, як правило, розкриваються на 4–6 днів пізніше чоловічих, але при несприятливих умовах іноді їх випереджують жіночі. Квітки розпускаються з 6 години ранку, через 7–8 годин вони закриваються. Чоловічі до вечора гинуть, а жіночі живуть 1–3 дні. Кращий час для запилення – з 6 до 10 години ранку. Оптимальна температура при запиленні 20–25°С. Пилок гарбуза важкий, липкий, переноситься комахами. Гарбуз –культура. Плодів на рослині визріває 1–3 і більше. Дозрівання їх настає через 50–80 днів після запилення.
Агротехніка вирощування гарбуза подібна до вирощування кавуна і дині, але існуют певні нюанси. Але про це далі буде. Ось такий він, гарбуз!
Присоединяйтесь — мы покажем вам много интересного
Присоединяйтесь к ОК, чтобы подписаться на группу и комментировать публикации.
Нет комментариев