Кавун – стародавня культура, але промислове виробництво його розпочалося тільки з 50-тих років ХІХ століття. Для цього використовували насіння місцевих популяцій. Кліматичні умови півдня України сприяли формуванню високоврожайних місцевих популяцій, які стали основою сучасних селекційних сортів та гетерозисних гібридів. Видатний знавець цього виду Т.Б. Фурса розділила кавун на 10 еколого-географічних груп: російську, малоазіатську, середньоазіатську, афганську, далекосхідну, східноазіатську, індійську, американську, закавказьку та західноєвропейську. В останній час в баштанництві України спостерігається інтенсивне витіснення вітчизняного сортименту російської екогрупи американською.
Основним методом в селекції кавуна є гібридизація, для якої необхідно вірно підібрати пари сортів і ліній для схрещування і отримання гібридів із наміченими заздалегідь властивостями. Селекціонерами Дніпропетровської дослідної станції ІОБ НААН створено і продовжується робота із селекції високогетерозисних гібридів та сортів, придатних для механізованого вирощування, різного строку дозрівання, з високими лікувальними властивостями. В якості вихідного матеріалу широко використовують районовані сорти і зразки з колекції ДДС ІОБ НААН України, яку почали збирати із самого початку заснування станції.
До Державного реєстру України занесені 86 сортів і гібридів кавуна столового, які широко використовують фермери. Кількість гібридів у порівнянні із попередніми роками значно зростає і займає майже половину сортименту.
Найбільшу частку в гібридному сортименті складають іноземні форми. Серед них лідирують гібриди з Голландії – 51% від загальної кількості. Заявниками виступають різні голандські фірми: «СВС Холланд Б.В.», «Нюнемс Б.В.», «Нікерсон-Цваан Б.В.», «Сингента Сідз Б.В.». До Держреєстру України включено також гібриди F1 кавуна столового, відселектовані в США, Франції, Туреччині, Італії, Ізраїлі.
Українськими селекціонерами заявлено 4 гібриди: Дебют F1 і Ранок F1 – селекції Південної державної сільськогосподарської дослідної станції ІВПіМ НААН (м.Гола Пристань); Обрій F1 – селекції Дніпропетровської дослідної станції ІОБ НААН; Капа F1– селекції ТОВ «Бізнес Стретеджи Девелопмент Україна». Таке співвідношення іноземних і вітчизняних гібридів спонукає до прискорення селекційної роботи в цьому напрямку. Дніпропетровською дослідною станцією ІОБ НААН в 2008 р. переданий у державне сортовипробування гібрид Славутич F1, заплановано до передачі у 2015 році перспективний гібрид Мулат F1.
Слід відмітити, що за кількістю сортів, занесених до Державного реєстру України, перевага залишається на боці вітчизняних. Гідне місце у цьому складі посідають сорти Дніпропетровської дослідної станції, як вивірені часом (Мелітопольський 60, Зоряний, Північне Сяйво, Нікопольський, Січеслав, Скарб), так і нові – Арсенал, Фаворит, Чумак.
А що вибрати фермеру? Створені в Україні витривалі місцеві сорти, чи дорожчі в десятки разів зарубіжні гібриди, які часто не дають гарантованого врожаю? Вибір за вами шановні виробники баштанної продукції!
Сидорка І.В., науковий співробітник Дніпропетровської дослідної станції Інституту овочівництва і баштанництва
Присоединяйтесь — мы покажем вам много интересного
Присоединяйтесь к ОК, чтобы подписаться на группу и комментировать публикации.
Нет комментариев