Великий піст – найважливіший і наидревнейший багатоденний піст у християнстві. Вважається, що Великий піст є найбільш повчальним, красивим, зворушливим і світлим часом у всьому православному календарі. Цей сорокаденний період цілком спрямований на підготовку до головного християнського свята – Світлого Христового Воскресіння або, як його ще називають, Великодня . Великий пост в 2017 році розпочнеться 27 лютого, а закінчиться 15 квітня.
Суть Великого посту для віруючих
Сам Ісус Христос, ведений духом у пустиню, де піддавався спокусі диявола всі сорок днів, протягом яких Спаситель нічого не їв. Тобто, постом Христос почав діло спасіння наших душ. Великий піст – суворий піст на честь Сина Божого, а останній тиждень посту, Страсна седмиця (тиждень), встановлена на честь останніх днів земного життя, страждань, шалених страждань і смерті Ісуса Христа.
Головна мета Великого посту – повне викорінення згубних проявів людської душі та досягнення чеснот. Цьому сприяє не тільки обмеження в їжі, але і молитва, постійні відвідування церковних богослужінь і повна відмова від брехні, лицемірства, лихослів'я і т. д.
Не 40 а 48 днів
Насправді Великий піст складається не з сорока днів, він включає в себе всі сорок вісім днів суворої підготовки до Великодня як душі, так і тіла.
Частини великоднього Великого посту:
Чотиридесятниця (перші 40 днів);
Лазарева Субота (1 день – Вербна Субота перед Вербною Неділею);
Вхід Господній в Єрусалим (1 день – Вербна Неділю, за тиждень до Пасхи);
Страсний Тиждень (6 днів – весь тиждень з понеділка по суботу перед святом Пасхи).
Календар харчування на днях під час Великого посту 2017
Богослужбовий статут, що описує основні традиції житті церкви (Типікон) так описує правила трапези в період Великого посту:
Від скоромних продуктів (їжа тваринного походження – м'ясо, жири, молоко, масло, яйця тощо) слід повністю відмовитися впродовж усього посту.
У першу седмицю і останню седмицю Великого посту необхідно дотримувати режим харчування особливо суворо. Дух, душу і тіло потрібно тримати в особливій суворості в ці два тижні.
В понеділок, середу і п'ятницю кожного тижня Великого посту їжу можна вживати тільки в холодному вигляді (називається це сыроядением) без масла (можна навіть рослинного), а трапезувати дозволено тільки один раз на добу у вечірній час.
У вівторок та четвер кожного тижня Великого посту їжа приймається лише один раз на день – увечері. У ці дні гаряча їжа дозволена, однак масло додавати не можна.
По вихідним – суботах і неділях – піст отримують деякі послаблення: можна їсти їжу з додаванням рослинної олії і двічі в добу вживати трохи червоного вина.
У п'ятницю завершальній Великий піст тижня (Страсна седмиця) утримуються від їжі.
У суботу Страсного тижня віруючі християни не постяться їдять зовсім.
У свято Благовіщення Пресвятої Богородиці дозволяється їсти рибу, але лише в тому випадку, якщо це церковне свято не випадає на Страсний тиждень.
У Вербна неділя також дозволяється риба.
Якщо на період Великого посту випадають свята святих, то в ці дні також роблять послаблення у вигляді вина і гарячої їжі з рослинним маслом.
Присоединяйтесь к ОК, чтобы подписаться на группу и комментировать публикации.
Нет комментариев