Послание к Коринфянам
А́ще ины́мъ и нѣ́смь апóстолъ, но обáче вáмъ éсмь: печáть бо моегó апóстолства вы́ естé о Гóсподѣ. Мóй отвѣ́тъ востязýющымъ менé сéй éсть. Едá не и́мамы влáсти я́сти и пи́ти? Едá не и́мамы влáсти сестрý женý води́ти, я́ко и прóчiи апóстоли, и брáтiя Госпóдня, и ки́фа? Или́ еди́нъ áзъ и Варнáва не и́мамы влáсти éже не дѣ́лати? Ктó вóинствуетъ свои́ми обрóки когдá? Или́ ктó насаждáетъ виногрáдъ, и от плодá егó не я́стъ? Или́ ктó пасéтъ стáдо, и от млекá стáда не я́стъ? Едá по человѣ́ку сiя́ глагóлю? Не и закóнъ ли сiя́ глагóлетъ? Въ Моисéовѣ бо закóнѣ пи́сано: да не загради́ши устнý волá молотя́ща. Едá о волѣ́хъ ради́тъ Бóгъ? Или́ нáсъ рáди вся́ко глагóлетъ? Нáсъ бо рáди написáся, я́ко о надéжди дóлженъ éсть оря́й орáти, и молотя́й съ надéждею своегó уповáнiя причащáтися. А́ще мы́ духóвная сѣ́яхомъ вáмъ, вели́ко ли, áще мы́ вáша тѣлéсная пóжнемъ? А́ще инíи влáсти вáшея причащáются, не пáче ли мы́? Но не сотвори́хомъ по о́бласти сéй: но вся́ терпи́мъ, да не прекращéнiе кóе дáмы благовѣствовáнiю Христóву.
Если для других я не Апостол, то для вас Апостол; ибо печать моего апостольства – вы в Господе. Вот мое защищение против осуждающих меня. Или мы не имеем власти есть и пить? Или не имеем власти иметь спутницею сестру жену, как и прочие Апостолы, и братья Господни, и Кифа? Или один я и Варнава не имеем власти не работать? Какой воин служит когда-либо на своем содержании? Кто, насадив виноград, не ест плодов его? Кто, пася стадо, не ест молока от стада? По человеческому ли только рассуждению я это говорю? Не то же ли говорит и закон? Ибо в Моисеевом законе написано: не заграждай рта у вола молотящего. О волах ли печется Бог? Или, конечно, для нас говорится? Так, для нас это написано; ибо, кто пашет, должен пахать с надеждою, и кто молотит, должен молотить с надеждою получить ожидаемое. Если мы посеяли в вас духовное, велико ли то, если пожнем у вас телесное? Если другие имеют у вас власть, не паче ли мы? Однако мы не пользовались сею властью, но все переносим, дабы не поставить какой преграды благовествованию Христову.
Евангелие от Матфея:
притча о прощении
Сегó рáди уподóбися цáрствiе небéсное человѣ́ку царю́, и́же восхотѣ́ стязáтися о словеси́ съ рабы́ свои́ми. Начéншу же емý стязáтися, приведóша емý еди́наго должникá тмóю талáнтъ: не имýщу же емý воздáти, повелѣ́ и́ госпóдь егó продáти, и женý егó, и чáда, и вся́, ели́ка имѣ́яше, и отдáти. Пáдъ ýбо рáбъ тóй, клáняшеся емý, глагóля: гóсподи, потерпи́ на мнѣ́, и вся́ ти́ воздáмъ. Милосéрдовавъ же госпóдь рабá тогó, прости́ егó и дóлгъ отпусти́ емý. Изшéдъ же рáбъ тóй, обрѣ́те еди́наго от клеврéтъ свои́хъ, и́же бѣ́ дóлженъ емý стóмъ пѣ́нязь: и éмь егó давля́ше, глагóля: отдáждь ми́, и́мже ми́ еси́ дóлженъ. Пáдъ ýбо клеврéтъ егó на нóзѣ егó, моля́ше егó, глагóля: потерпи́ на мнѣ́, и вся́ воздáмъ ти́. О́нъ же не хотя́ше, но вéдъ всади́ егó въ темни́цу, дóндеже воздáстъ дóлжное. Ви́дѣвше же клеврéти егó бы́вшая, сжáлиша си́ зѣлó и пришéдше сказáша господи́ну своемý вся́ бы́вшая. Тогдá призвáвъ егó господи́нъ егó, глагóла емý: рáбе лукáвый, вéсь дóлгъ о́нъ отпусти́хъ тебѣ́, понéже умоли́лъ мя́ еси́: не подобáше ли и тебѣ́ поми́ловати клеврéта твоегó, я́коже и áзъ тя́ поми́ловахъ? И прогнѣ́вався госпóдь егó, предадé егó мучи́телемъ, дóндеже воздáстъ вéсь дóлгъ свóй. Тáко и Отéцъ мóй небéсный сотвори́тъ вáмъ, áще не отпуститé кíйждо брáту своемý от сердéцъ вáшихъ прегрѣшéнiя и́хъ.
Посему Царство Небесное подобно царю, который захотел сосчитаться с рабами своими; когда начал он считаться, приведен был к нему некто, который должен был ему десять тысяч талантов; а как он не имел, чем заплатить, то государь его приказал продать его, и жену его, и детей, и всё, что он имел, и заплатить; тогда раб тот пал, и, кланяясь ему, говорил: государь! потерпи на мне, и всё тебе заплачу. Государь, умилосердившись над рабом тем, отпустил его и долг простил ему. Раб же тот, выйдя, нашел одного из товарищей своих, который должен был ему сто динариев, и, схватив его, душил, говоря: отдай мне, что́ должен. Тогда товарищ его пал к ногам его, умолял его и говорил: потерпи на мне, и всё отдам тебе. Но тот не захотел, а пошел и посадил его в темницу, пока не отдаст долга. Товарищи его, видев происшедшее, очень огорчились и, придя, рассказали государю своему всё бывшее. Тогда государь его призывает его и говорит: злой раб! весь долг тот я простил тебе, потому что ты упросил меня; не надлежало ли и тебе помиловать товарища твоего, ка́к и я помиловал тебя? И, разгневавшись, государь его отдал его истязателям, пока не отдаст ему всего долга. Та́к и Отец Мой Небесный поступит с вами, если не простит каждый из вас от сердца своего брату своему согрешений его.
Нет комментариев