Мученики архидиакон Лаврентий, папа Сикст, диаконы Феликиссим и Агапит, воин Роман Римские пострадали в 258 году при императоре Валериане (253–259). Святой папа Сикст, родом из Афин, получил хорошее образование, проповедовал в Испании и был поставлен епископом в Рим после мученической кончины святого папы Стефана (253–257, память 2 августа). Это было время, когда папа, занимавший Римский престол, избирался на верную смерть. В скором времени святой Сикст был также схвачен и посажен в темницу вместе с двумя своими диаконами Феликиссимом и Агапитом. Когда святой архидиакон Лаврентий встретил папу Сикста, которого вели в темницу, он со слезами воскликнул: "Куда ты, отче, грядешь? Зачем оставляешь своего архидиакона, с которым всегда приносил Бескровную Жертву? Возьми своего сына с собой, чтобы и я был общник тебе в пролитии крови за Христа!" Святой Сикст отвечал ему: "Не оставляю тебя, сын мой. Я старец и иду на легкую смерть, а тебе предстоят более тяжкие страдания. Знай, что через три дня после нашей смерти и ты пойдешь за мной. А теперь пойди, продай церковные сокровища и раздай гонимым и нуждающимся христианам". Святой Лаврентий с усердием исполнил завет святителя.
Услышав, что святой папа Сикст поведен с диаконами на суд, святой Лаврентий пошел туда же, чтобы видеть их подвиг, и сказал святителю: "Отче, я уже выполнил твое поручение, раздал врученное тобою сокровище, не оставь меня!" Услышав о каком-то сокровище, воины взяли его под стражу, а мучеников усекли мечом († 6 августа 258 г.). Император заключил святого Лаврентия в темницу и поручил надзирать за ним начальнику тюрьмы Ипполиту. В темнице святой Лаврентий молитвой исцелял собиравшихся к нему больных и многих крестил. Пораженный этим, Ипполит сам уверовал и принял Крещение от святого Лаврентия со всем своим домом. Вскоре архидиакон Лаврентий был вновь приведен к императору с приказанием показать спрятанные сокровища. Святой Лаврентий ответил: "Дай мне срок три дня, и я покажу тебе эти сокровища". За это время святой собрал множество нищих и больных, питавшихся лишь милостыней Церкви, и, приведя их, объявил: "Вот те сосуды, в которых вложены сокровища. И все, кто влагает свои сокровища в эти сосуды, с избытком получают их в Царствии Небесном".
После этого святого Лаврентия предали жесточайшим мукам, принуждая его поклониться идолам. Мученика били скорпионами (тонкая железная цепь с острыми иглами), опаляли раны огнем, били оловянными прутьями. Во время страданий мученика воин Роман внезапно воскликнул: "Святой Лаврентий, я вижу светлого юношу, который стоит около тебя и отирает твои раны! Заклинаю тебя Господом Христом, не покидай меня!" После этого святого Лаврентия сняли с дыбы и отдали в тюрьму к Ипполиту. Роман принес туда водонос с водой и умолял мученика крестить его. Сразу же после Крещения воины отсекли ему голову († 9 августа). Когда мученика Лаврентия повели на последнее испытание, святой Ипполит хотел объявить себя христианином и умереть вместе с ним, но исповедник сказал: "Затаи ныне свое исповедание в сердце. Спустя немного времени я позову тебя, и ты услышишь и придешь ко мне. А обо мне не плачь, лучше радуйся, я иду получить славный мученический венец". Его положили на железную решетку, под которую подложили горячие угли, а слуги рогатинами прижимали к ней тело мученика. Святой Лаврентий, взглянув на правителей, сказал: "Вот, вы испекли одну сторону моего тела, поверните на другую и ешьте мое тело!" Умирая, он произнес: "Благодарю Тебя, Господи Иисусе Христе, что Ты сподобил меня войти во врата Твои", – и с этими словами испустил дух.
Святой Ипполит ночью взял тело мученика, обвил пеленами с ароматами и дал знать пресвитеру Иустину. Над мощами мученика в доме вдовы Кириакии совершили всенощное бдение и Божественную литургию. Все присутствовавшие христиане причастились Святых Таин и с честью похоронили в пещере тело святого мученика архидиакона Лаврентия 10 августа 258 года. Святой Ипполит и другие христиане пострадали через три дня по кончине святого Лаврентия (13 августа), как он предсказал им об этом.
..
Минея, 10 Августа, Кано́н блаже́ннаго Лавре́нтия
Глас 2
Песнь 1
Ирмос: Во глубине́ постла́ иногда́/ фараони́тское всево́инство преоруже́нная си́ла,/ вопло́щшееся же Сло́во всезло́бный грех потреби́ло есть:/ препросла́вленный Госпо́дь сла́вно бо просла́вися.
Припев: Святы́й пра́ведный Лавре́нтие, моли́ Бо́га о на́с.
Высоко́ житие́ име́я и восхожде́нии боже́ственными весь све́тел быв,/ просвеще́ние ми испроси́, похваля́ющему честны́я твоя́ по́двиги,/ и́миже до́бре пожи́в, получи́л еси́, и́хже наде́ялся еси́, блаже́нне Лавре́нтие.
Припев: Святы́й пра́ведный Лавре́нтие, моли́ Бо́га о на́с.
Мироуха́нная любя́ уче́ния/ и во чте́нии святы́х писа́ний упражня́яся,/ сласте́й уклони́лся еси́, блаже́нне, смра́дных и безче́стных,/ и облагово́нился еси́, боже́ственными дарова́нии удобря́яся.
Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху.
Дрема́ние ве́ждома от души́, блаже́нне, отгна́л еси́,/ бдя и Бо́гу приединева́яся всено́щными стоя́нии,/ непрекло́нен ну́ждами есте́ственными,/ те́мже ко дню невече́рнему преше́л еси́.
И ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.
Богородичен: Я́ко черто́г одушевле́нный Бо́жий/ и кади́льницу разу́мнаго и светоно́снаго у́гля,/ Приснора́дованную блажи́м Богоро́дицу, зову́ще:/ ра́дуйся, Хода́таице спасе́ннаго воззва́ния.
Песнь 3
Ирмос: На ка́мени мя ве́ры утверди́в,/ разшири́л еси́ уста́ моя́ на враги́ моя́,/ возвесе́ли бо ся дух мой, внегда́ пе́ти:/ несть свят, я́коже Бог наш,/ и несть пра́веден, па́че Тебе́, Го́споди.
Припев: Святы́й пра́ведный Лавре́нтие, моли́ Бо́га о на́с.
Глаго́лом живото́чным внима́я,/ испи́л еси́ во́ду спасе́ния, возгнуша́вся го́рькаго греха́,/ и, поя́, глаго́лал еси́ Бо́гу, Лавре́нтие:/ я́ко несть свят, па́че Тебе́, Го́споди.
Припев: Святы́й пра́ведный Лавре́нтие, моли́ Бо́га о на́с.
Ми́лование стяжа́л еси́ христоподо́бно,/ разда́л еси́ бога́тство тре́бующим,/ Небе́сное бога́тство хода́тайствующее тебе́, его́же и получи́л еси́, вопия́, Лавре́нтие:/ я́ко несть свят, па́че Тебе́, Го́споди.
Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху.
Присво́ився Зижди́телю любо́вию боже́ственною,/ прия́л еси́ Небе́сное насле́дие,/ Дре́ва живо́тнаго получи́ти сподо́бился еси́, блаже́нне,/ боготворе́нием обожа́яся и поя́, сла́вне:/ я́ко несть свят, па́че Тебе́, Го́споди.
И ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.
Богородичен: Су́щи А́нгел святе́йши,/ Зижди́теля А́нгелов во Твою́ боку́ носи́ла еси́/ и родила́ еси́, Богома́ти, на избавле́ние челове́ком, пою́щим Ти:/ я́ко несть Пречи́сты, ра́зве Тебе́, Влады́чице.
Седален, глас 4
Благоволи́в благи́ми дея́нии,/ искуси́лся еси́, я́ко зла́то в пещи́, напа́стьми, Лавре́нтие сла́вне./ Те́мже и по сме́рти источа́еши чудеса́ бога́тно, я́ко во́ды, неду́ги уставля́еши./ О нас при́сно моли́ся,/ я́ко да согреше́ний проще́ние прии́мем.
Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху, и ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.
Богородичен: Чи́стая Всенепоро́чная и Неискусому́жная,/ Я́же еди́на безле́тнаго Сы́на и Сло́ва Бо́жия в ле́то ро́ждши,/ Сего́ со святы́ми и честны́ми патриа́рхи, и му́ченики, и проро́ки, преподо́бными моли́/ дарова́ти нам очище́ние и ве́лию ми́лость.
Песнь 4
Ирмос: Прише́л еси́ от Де́вы не хода́тай, ни А́нгел,/ но Сам, Го́споди, вопло́щся,/ и спасл еси́ всего́ мя, челове́ка./ Тем зову́ Ти: сла́ва си́ле Твое́й, Го́споди.
Припев: Святы́й пра́ведный Лавре́нтие, моли́ Бо́га о на́с.
Повеле́ния оте́ческая храня́ невреди́мо,/ правове́рным смы́слом ты от ю́ности имел еси́ житие́ чи́сто/ и ми́лостивен нрав, досточу́дне.
Припев: Святы́й пра́ведный Лавре́нтие, моли́ Бо́га о на́с.
Ни смуще́ние мирско́е, ни вла́сти держа́ние,/ ни сла́ва вре́менная твоего́ к Бо́гу раче́ния, Лавре́нтие, преврати́,/ но благоволи́л еси́ вои́стинну боже́ственным дея́нием.
Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху.
Возне́сся боже́ственными поуче́нии вы́ну, врага́ смири́л еси́,/ исцеле́ния де́тель прия́л еси́, Лавре́нтие,/ судо́м пра́ведным вся́ческая Пра́вящаго.
И ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.
Богородичен: Препе́тая, во́инствы горе́ Препе́таго Бо́га родила́ еси́,/ Челове́ка вои́стинну бы́вша,/ Его́же за рабы́ Твоя́ моля́щи не преста́й, Присноде́во.
Песнь 5
Ирмос: Просвеще́ние во тьме лежа́щих,/ спасе́ние отча́янных, Христе́, Спа́се мой,/ к Тебе́ у́тренюю, Царю́ ми́ра,/ просвети́ мя сия́нием Твои́м,/ ино́го бо, ра́зве Тебе́, бо́га не зна́ю.
Припев: Святы́й пра́ведный Лавре́нтие, моли́ Бо́га о на́с.
Све́том чи́стым Святы́я Тро́ицы просвеще́н, зако́ном же Ея́ огражде́н,/ нощь жите́йскую без претыка́ния преше́л еси́./ Виде́нии боже́ственными возвыша́яся, блаже́нне,/ в боже́ственный живо́т всели́лся еси́.
Припев: Святы́й пра́ведный Лавре́нтие, моли́ Бо́га о на́с.
Ны́не на Тебе́ чу́до Бо́жие ви́дится, и у́жаса испо́лнено:/ ка́ко по погребе́нии вои́стинну надо́лзе соблюда́ется невреди́мо, блаже́нне, твое́ те́ло, во гро́бе лежа́ще!/ Судо́м, и́мже весть Бог, прославля́яй тя.
Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху.
Блаже́нне Лавре́нтие, твое́ дерзнове́ние к Бо́гу/ и любо́вь, ю́же от се́рдца, к Тому́ име́ти благоволи́в,/ и́стинно имени́то же возсия́в пресла́вно боже́ственными светлостьми́,/ просвети́ ве́рных со́нмища.
И ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.
Богородичен: За ны из Тебе́ вопло́щшагося, Де́во Ма́ти, всегда́ моли́,/ благоче́стно Тя блажа́щим изба́витися бед, душетле́нных страсте́й,/ и печа́лей, и ве́чнующаго пла́мене муче́ния.
Песнь 6
Ирмос: В бе́здне грехо́вней валя́яся,/ неизсле́дную милосе́рдия Твоего́ призыва́ю бе́здну:/ от тли, Бо́же, мя возведи́.
Припев: Святы́й пра́ведный Лавре́нтие, моли́ Бо́га о на́с.
Ка́пли сла́дкия иска́павше, блаже́нне, пот твои́х сла́дость/ и исцеле́ний сия́ния на хвалу́ Христа́ Бо́га на́шего.
Припев: Святы́й пра́ведный Лавре́нтие, моли́ Бо́га о на́с.
Во дво́рех Бо́га процве́л еси́,/ виногра́д многопло́ден прозя́б/ и доброде́телей гро́здие Де́лателю, душа́м оби́лие пода́в.
Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху.
Ца́рства Бо́жия возжеле́л еси́, над страстьми́ ца́рствовав, Лавре́нтие,/ и по произволе́нию лу́чшему ра́дость пра́ведных получи́л еси́.
И ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.
Богородичен: Избра́нно Бо́гу бы́вши,/ я́ко прекра́сное селе́ние и простра́нное, Сему́, Де́во, была́ еси́,/ и черто́г, и све́щник, и трапе́за.
Кондак, глас 8
Избра́нному и ди́вному в пра́ведницех,/ и́же у́бо от Христа́ дар чуде́с прии́мшему,/ похва́льныя ны́не принесе́м глаго́лы,/ но я́ко име́я дерзнове́ние ко Святе́й Тро́ице,/ Ю́же моли́ изба́витися от бед рабо́м твои́м, да зове́м ти:/ ра́дуйся, Богому́дре Лавре́нтие.
Икос
Ка́ко возмогу, гре́шный и скве́рный аз душе́ю вку́пе и те́лом,/ исписа́ти во пло́ти су́щее равноа́нгелом житие́ твое́ и пресла́вная чудеса́,/ а́ще у́бо мно́зи прему́дрии не дости́гнут испове́дати мно́гаго твоего́ терпе́ния, и смире́ния, и те́плыя ко Христу́ любве́./ Но оба́че, наде́яся на твое́ беззло́бие, о блаже́нне, си́це вопи́ю ти:/ ра́дуйся, пресве́тлая звездо́,/ от восто́ка доброде́телей возсия́вшая и вселе́нную чудесы́ озари́вшая./ Ра́дуйся, возненави́девый роди́тельскую любо́вь,/ Христа́ же, еди́наго над все́ми су́щаго Бо́га, всем се́рдцем возлюби́вый/ и Тому́ невозвра́тным жела́нием после́довавый./ Ра́дуйся, я́ко бу́йственное и юро́дственное, е́же по апо́столу, жи́тельство избра́вый./ Ра́дуйся, премени́вый тле́нная и настоя́щая наде́ждею бу́дущих благ./ Ра́дуйся, дре́внему И́ову уподо́бивыйся терпе́нием./ Ра́дуйся, страстоте́рпче Христо́в непобеди́мый,/ но при́сно победи́вый диа́вола твои́м смире́нием./ Ра́дуйся, я́ко дре́вний он Ла́зарь ни́щий, ны́не почива́еши в не́дрех Авраа́млих./ Ра́дуйся, и́же по отше́ствии ми́ра сего́/ су́щих в беда́х и искуше́ниих гото́в обрета́яйся предста́тель и засту́пник./ Ра́дуйся, везде́ призыва́ющия тя бы́стро предваря́яй,/ мо́лиши бо Христа́ Бо́га непреста́нно пода́ти грехо́в на́ших проще́ние.
Песнь 7
Ирмос: Богопроти́вное веле́ние беззако́ннующаго мучи́теля/ высо́к пла́мень вознесло́ есть./ Христо́с же простре́ Богочести́вым отроко́м ро́су духо́вную,/ Сый благослове́н и препросла́влен.
Припев: Святы́й пра́ведный Лавре́нтие, моли́ Бо́га о на́с.
Кре́постию возмо́г Живода́вца,/ плотско́е удержа́л еси́ жела́ние, пребога́те,/ и ум возвы́сил еси́ на Небе́сная, поя́ кре́пко:/ Сый благослове́н и препросла́влен.
Припев: Святы́й пра́ведный Лавре́нтие, моли́ Бо́га о на́с.
Сам неблагоро́ден сотвори́вся,/ благоро́дны нра́вы стяжа́л еси́ умо́м це́лым,/ поуче́нием же упражня́яся богодохнове́нных писа́ний,/ все жела́ние твое́ к Бо́гу Всеви́дцу, блаже́нне, возложи́л еси́.
Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху.
Го́рнее Ца́рство, Вы́шний град, Бо́жий рай,/ пра́ведных наслажде́ние и пи́щу несоде́янную,/ бога́тство некра́домое, свет невече́рний/ обрести́ сподо́бился еси́, блаже́нне Лавре́нтие.
И ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.
Богородичен: Его́же породила́ еси́, Влады́чице,/ при́сно моли́ от рабо́ты изба́вити мя страсте́й,/ и осужде́ния, и стужа́ющаго ми лю́таго окамене́ния,/ и оскорбля́ющаго, Чи́стая, одержа́ния, Богора́дованная.
Песнь 8
Ирмос: Пещь иногда́ о́гненная в Вавило́не де́йства разделя́ше,/ Бо́жиим веле́нием халде́и опаля́ющая,/ ве́рныя же ороша́ющая, пою́щия:/ благослови́те, вся дела́ Госпо́дня, го́спода.
Припев: Святы́й пра́ведный Лавре́нтие, моли́ Бо́га о на́с.
Огнь помышля́я стра́шный, пред Престо́лом Христо́вым хотя́щ изы́ти,/ умиле́нием се́рдца те́плы пролива́еши пото́ки сле́зныя,/ погаша́я те́ми страсте́й пещь, Лавре́нтие Богому́дре.
Припев: Святы́й пра́ведный Лавре́нтие, моли́ Бо́га о на́с.
Любо́вию предложи́л еси́ твою́, му́дре, к Бо́гу ду́шу/ и к Тому́ прилепи́лся еси́, вопия́ пе́сненно:/ Христе́ мой, Ты ны́не мя изба́ви страсте́й смертоно́сных во ве́ки.
Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху.
Терпе́нием пожда́тель и се́рдцем смире́н ты ви́ден был еси́,/ ми́лостив тре́бующим, обы́чай при́сно благ име́я/ и нрав доброде́тельный, всече́стне,/ в них же до́бре пожи́в, чуде́с то́чиши благода́ть.
И ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.
Богородичен: Ада́мов Соде́тель от крове́й Твои́х чи́стых зи́ждется/ и млеко́м пита́ется, пита́яй вся́кое дыха́ние, Де́во Богоро́дице./ Тем я́ко Ма́терь Тя Бо́жию прославля́ем.
Песнь 9
Ирмос: Безнача́льна Роди́теля Сын, Бог и Госпо́дь,/ вопло́щся от Де́вы, нам яви́ся,/ омраче́нная просвети́ти, собра́ти расточе́нная./ Тем Всепе́тую Богоро́дицу велича́ем.
Припев: Святы́й пра́ведный Лавре́нтие, моли́ Бо́га о на́с.
Ви́дети жела́я сла́ву Бо́га на́шего,/ доброде́тельми богоразу́мия себе́ удобри́л еси́/ и, свещу́ нося́, вшел еси́ во све́тлый черто́г,/ со А́нгелы живы́й, ясне́е наслажда́яся Божества́.
Припев: Святы́й пра́ведный Лавре́нтие, моли́ Бо́га о на́с.
Я́ко у́треннее со́лнце, взы́де па́мять твоя́,/ су́щия во мра́це сердца́ просвеща́ющи,/ ты бо све́та и дне яви́лся еси́ вои́стинну сын, Богому́дре Лавре́нтие,/ сего́ ра́ди тя почита́ем.
Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху.
Му́дростию украша́яся и ра́зумом просвеща́яся,/ смире́нием се́рдца красу́яся, высото́ю жития́, досточу́дне,/ в разу́мныя дворы́ вшел еси́,/ иде́же нас помяни́, чту́щих тя, блаже́нне Лавре́нтие.
И ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.
Богородичен: Све́та жили́ще, вся озари́вшаго,/ и сень ви́дена была́ еси́, Богоблагода́тная,/ мост и ле́ствица, на высоту́ земны́я возводя́щи, Де́во./ Тем Тя ублажа́ем и ве́рно велича́ем.
Светилен
Удали́лся еси́, бе́гая, мирска́го сожи́тельства/ и Христу́, су́щему над все́ми Бо́гу на́шему,/ непоро́чным житие́м благоугоди́л еси́, всеблаже́нне Лавре́нтие,/ Его́же и ны́не моли́ о нас, рабе́х твои́х,/ ве́рою пра́зднующих всечестну́ю па́мять твою́.
Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху, и ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.
Богородичен: Прему́дрость Ипоста́сную, Сло́во О́тчее Присносу́щное,/ Врача́ челове́ком, Христа́, ро́ждшая, Де́во Пречи́стая,/ я́звы и стру́пы се́рдца моего́ исцели́, лю́тыя и многовре́менныя,/ и страстна́я взыгра́ния утиши́ пло́ти моея́.
......
Кондак 1
Избранный от Царя сил, Господа Иисуса, предивный в житии и чудесах, угодниче Христов Лаврентие! Восхваляем тя с любовию, милостиваго предстателя нашего; ты же, блаженне, яко имеяй дерзновение ко Господу, молитвами твоими от всяких нас бед и скорбей свобождай, да зовем ти:
Радуйся, блаженне Лаврентие, Калужский чудотворче.
Икос 1
Ангел земный и человек небесный был еси, блаженне Лаврентие, от юности твоей юродство Христа ради себе усвоивый, да в жизни временней от всех оскорбляем и поругаем будеши, во блаженней вечности мзду небесную да обрящеши. Темже яко истинный угодник Божий от верных слышиши благохваления таковая:
Радуйся, от благочестивых родителей рожденный;
Радуйся, от юности на служение Богу предъизбранный.
Радуйся, миру и всем прелестем его поругавыйся;
Радуйся, страстем греховным неповинувыйся.
Радуйся, мудрый странниче, единаго Христа любовию усердно взыскавый;
Радуйся, истинный нищелюбче, во единей раздранней ризе ходивый.
Радуйся, яко поругания и биения сладце Христа ради претерпевый;
Радуйся, яко буйством о Христе совершенство духовное стяжал еси.
Радуйся, алкавый и жаждавый на земли;
Радуйся, достойно насытивыйся брашна нетленного на небеси.
Радуйся, праведниче, сияяй яко солнце во Царствии Небеснем;
Радуйся, угодниче Божий, прославленный многими дарами благодатными.
Радуйся, блаженне Лаврентие, Калужский чудотворче.
Кондак 2
Видев непостоянство мира сего, Лаврентие блаженне, юродственное Христа ради житие возлюбил еси, и среди мира пребывая, чужд мирских страстей явился еси, и яко добрый воин Христов победоносно противу врагов спасения человеческаго ратовал еси, немолчно воспевая Подвигоположнику Господу Иисусу: Аллилуиа.
Икос 2
Разумел еси добре, Лаврентие блаженне, вся козни врага диавола, имиже от злых человек поруганьми и биеньми доброе твое произволение сокрушити хотяще. Темже тому крепце противустал еси и за досадителя твоя молился еси, и нас вопити тебе научил еси:
Радуйся, терпения столпе непоколебимый;
Радуйся, незлобия образе предивный.
Радуйся, истинный Христов последователю;
Радуйся, биения благодушно претерпевый.
Радуйся, о укорениях и осмеяниях небрегий;
Радуйся, любовию святою злобу человеческую победивый.
Радуйся, в мире премирно поживый;
Радуйся, во плоти ангелам подражателю.
Радуйся, буйством о Христе премудрости небесныя стяжателю;
Радуйся, смирением высокая приявший.
Радуйся, яко подвиги твоими миру светильник явился еси;
Радуйся, яко страннообразным твоим житием Бога прославил еси.
Радуйся, блаженне Лаврентие, Калужский чудотворче.
Кондак 3
Сила Божия осени тя, святе Лаврентие, и ратоборца крепкаго христианам противу полчищ агарянских яви тебе, егда благовернаго князя Симеона от погибели смертныя явлением твоим избавил еси, секирою супостаты поражающа и в бегство неверныя обращающа, верныя же побуждающа победную песнь Христу Богу возносити: Аллилуиа.
Икос 3
Имел еси огнь любве Божественныя в сердце твоем, Лаврентие богоблаженне, и яко некий пламеннообразный Серафим, непрестанно в молитве умной пребывал еси, сердцем и душею твоею выну ко Господу Иисусу Христу возношаяся. Темже и Господь дивными дарами духовными тя обогати, да вси тебе вопиют радостно:
Радуйся, воине Христов, необязываяйся куплями житейскими;
Радуйся, прозорливче дивный, будущее, яко настоящее, созерцавый.
Радуйся, яко любимаго ти князя Симеона от посечения смертнаго избавил еси;
Радуйся, яко от псов словесных того защитил еси.
Радуйся, яко явлением твоим агарян неверных устрашивый и в бегство обративый;
Радуйся, силою Господа сил победу верным даровавый.
Радуйся, отечества твоего земнаго Богом данный заступниче;
Радуйся, православному воинству добрый соратаю.
Радуйся, воеводо победоносный людем христоименитым;
Радуйся, врагов Церкве Христовы грозный карателю.
Радуйся, смиренным и благочестивым тихое пристанище;
Радуйся, подвизающимся добрый помощниче.
Радуйся, блаженне Лаврентие, Калужский чудотворче.
Кондак 4
Буря агарянскаго нашествия на град Калугу тобою, святе Лаврентие, умирися, и нечестивые полцы агарян зловерных от стада Христова тобою со студом отгнани быша; тако бо дарова тя Господь заступника изряднаго отечествию твоему, в нем же до ныне славится имя твое, и подвиги твои благодарственным чествуются пением Богу: Аллилуиа.
Икос 4
Слышим многая и чудная исправления твоя, о праведниче, како уединенное о Бозе житие твое при храме Рождества Христова проходил еси, пещерную стезю от келлии твоея к тому ископав, да незримый человеки Богу молитвы твои совершаеши. Сему убо смиренномудрию и нас научи, преподобне, да зовем тебе хвалебно:
Радуйся, уединения любителю;
Радуйся, многослезный молитвенниче.
Радуйся, всякую гордыню от сердца своего отгнавый;
Радуйся, христоподражательное смирение искренно возлюбивый.
Радуйся, подвиги твоя молитвенные от человек утаивый;
Радуйся, юродством Христа ради сия благоискусно сокрывый.
Радуйся, таинниче Пресвятыя Троицы;
Радуйся, созерцателю Ангельских сил.
Радуйся, пещерною стезею во храм Божий ходивый;
Радуйся, путем тесным пространство Царствия Христова стяжавый.
Радуйся, яко дни в юродстве, а нощи в молитве препровождал еси;
Радуйся, яко постом и бдением душу свою просветил еси.
Радуйся, блаженне Лаврентие, Калужский чудотворче.
Кондак 5
Боготечное светило быв, согражданы твоя благочестию христианскому поучал еси, Лаврентие всеблаженне, образ равноангельного жития тем показуя. Кто убо, о твоем великом терпении слыша, не умилится и совершенное смирение твое воспоминая, како обидящим, по заповеди Христа Бога, вся прощал еси и Тому во умилении глубоцем воспевал еси: Аллилуиа.
Икос 5
Видим был еси от человек, яко юрод и безумен, по стогнам града в раздранней одежде ходяй, от всех поругаем, Лаврентие праведне, обаче мудр о Христе пребыл еси и сие чудесы многими проявил еси. Темже от людей благочестивых, яко истинный угодник Божий почитаем, слышал еси похвалы таковые:
Радуйся, словес Апостола Павла, еже о Христе юродства, добрый последователю;
Радуйся, евангельских Христовых заповедей верный исполнителю;
Радуйся, хлад и зной любве ради Божия претерпевый;
Радуйся, всякое упокоение плотское возненавидевый, да покой вечный наследиши.
Радуйся, в мире страннообразно поживый, да отечествие горнее приобрящеши;
Радуйся, биения телу твоему радостно приявый, да безсмертныя славы сподобишися.
Радуйся, мужу желаний духовных;
Радуйся, делателю благий винограда небеснаго.
Радуйся, плоды сладкие делания твоего Христу принесый;
Радуйся, временными лишеньми богатство небесное стяжавый.
Радуйся, изрядный праведнаго жития рачителю;
Радуйся, преподобия и чистоты ревнителю.
Радуйся, блаженне Лаврентие, Калужский чудотворче.
Кондак 6
Проповедник был еси покаяния грешником и обличитель прозорливый беззаконий человеческих, Лаврентие преблаженне; слово бо твое многих ко спасению приведе и на путь исправления настави, их же с любовию обличал еси и к покаянию истинному призывал еси, Богу же учил еси воспевати: Аллилуиа.
Икос 6
Возсиял еси, яко звезда пресветлая, во граде Калуге, угодниче Божий, и чудес благодатию согражданы твоя просветил еси и многия болящия преславно молитвами твоими исцелил еси, и вся верныя подвизал еси звати тебе:
Радуйся, верующим врачу безмездный;
Радуйся, молитвенниче всесильный ко Господу Богу.
Радуйся, руце твои святыя цельбоподательно на недужныя полагавый;
Радуйся, единым прикосновением к одежде твоей больным здравие подававый.
Радуйся, яко чудотворения твоя юродством сокрыти тщался еси;
Радуйся, яко тем искушения демонския победоносно отгнал еси.
Радуйся, сострадательный и милостивый страждущим помощниче;
Радуйся, любвеобильный и благосердный скорбящих утешителю.
Радуйся, Богу всей душею твоею прилепивыйся;
Радуйся, ближняя твоя зело возлюбивый.
Радуйся, присно о обидящих тя молитвы возносивый;
Радуйся, кротость совершенную себе усвоивый.
Радуйся, блаженне Лаврентие, Калужский чудотворче.
Кондак 7
Хотение присное имел еси, святе Лаврентие, да богоугодное и праведное житие твое от человек утаится. Темже всяко тщался еси от людей юродством сие сокрыти и радовался еси безчестиям и биениям, тебе наносимым, яко даром великим, присно зовый во смирении духа песнь Богу: Аллилуиа.
Икос 7
Новаго тя Андрея Цареградскаго познаем, Лаврентие блаженне, град Калугу дивным юродственным житием твоим просветившаго: дадеся бо тебе благодать от Бога помыслы человеческие познавати и согрешения тайные обличати, согражданом же твоим духовно светити и на стези покаяния и спасения тех приводити. О сем тебе восхваляюще, поем:
Радуйся, яко правда твоя в мире возсия немерцаемым Божия благодати светом;
Радуйся, яко тайнии подвизи твои от Бога явно чудесы прославишася.
Радуйся, древним пророкам подражавый;
Радуйся, прозорливец воистину неложный явивыйся.
Радуйся, приявый власть на духи нечистыя;
Радуйся, смирением твоим вся козни их разрушивый.
Радуйся, постом и молитвою сильно на диавола вооруживыйся;
Радуйся, нищетою и уничижением всю гордыню его поправый.
Радуйся, на земли небесный гражданине;
Радуйся, среди молвы народныя безмолвия добрый хранителю.
Радуйся, землю одром упокоения имевый;
Радуйся, безчестие в честь вменивый.
Радуйся, блаженне Лаврентие, Калужский чудотворче.
Кондак 8
Страннообразное юродственное житие твое, Лаврентие праведне, святою кончиною завершил еси, яко истинный угодник Божий, о Господе почив, душею же твоею в небесныя скинии Царствия Христова восшел еси, и тамо со святыми Пресвятой Троице сподобился еси воспевати приснохвалебную песнь: Аллилуиа.
Икос 8
Весь град Калуга благоухания духовнаго в час скончания твоего исполнился, Лаврентие блаженне, и келия твоя, идеже о Господе почил еси, мироположница благоухания Христова явися, емуже благовернии людие радующеся, тебе похвальныя сия словеса воспевати научишася:
Радуйся, величием чудес в житии и по смерти просиявый;
Радуйся, праведно и свято житие твое совершивый.
Радуйся, яко кончину твою благоуханием чудным ознаменовал еси;
Радуйся, яко ароматы райскими святость души твоея показал еси.
Радуйся, в сладкую воню Христову радостно востекий;
Радуйся, нетленное тело твое, аки масть духовную, верным оставивый.
Радуйся, град Калугу святыми мощами твоими освятивый;
Радуйся, радости многим подателю.
Радуйся, недугов душевных и телесных целителю;
Радуйся, ближним и дальним дары целебныя подаваяй.
Радуйся, чтущих тя прошения исполняяй;
Радуйся, блаженне Лаврентие, Калужский чудотворче.
Кондак 9
Всем людем во утешение и освящение явися святое место уединения твоего, идеже во храме Рождества Христова гроб твой честный чудеса многа и предивна силою Христовою совершает и вся верныя научает твоя богоугодныя подвиги чествовати. Богу же, прославльшему тя, пети: Аллилуиа.
Икос 9
Витийство мирское недовлеет к прославлению чудес, по молитве блаженнаго Лаврентия совершаемых и разумение человеческое превосходящих, о нихже мы, смиреннии, благохвалити угодника по достоянию недоумеем, но от усердия нашего приносим ему малыя нехитростныя похвалы сия:
Радуйся, угодниче Божий, со святыми почиваяй;
Радуйся, избранниче Христов, земнородным милосердие твое являяй.
Радуйся, расслабленныя телом здравы возставляяй;
Радуйся, бесныя от насилия диавольскаго свобождаяй.
Радуйся, глухим слухи отверзаяй;
Радуйся, немым уста разрешаяй.
Радуйся, хромым право ходити устрояяй;
Радуйся, бедствующих скоропредстательный помощниче.
Радуйся, скорбящих благодатный утешителю;
Радуйся, града Калуги небесный покровителю.
Радуйся, святыя обители твоея неустанный хранителю;
Радуйся, всея земли нашея заступниче.
Радуйся, блаженне Лаврентие, Калужский чудотворче.
Кондак 10
Спасительную Божию благодать подаеши всем, святе Лаврентие, с недугами человеческими и с верою крепкою молитвенно притекающим к цельбоносному твоему образу. Темже и мы, припадающе, молим тя недуги наша исцелити, грехом же нашим отпущение испросити, да зовем дивному во святых Своих Богу: Аллилуиа.
Икос 10
Царя Небеснаго Христа Бога истинный раб и угодник был еси, Лаврентие блаженне, и от Него чудесы прославленный, отечествию твоему земному благотворения многая являеши, больныя исцеляя, расслабленныя укрепляя, слепыя просвещая. О немже радующеся, приносим ти сия радостныя пения:
Радуйся, звездо немерцающая, чудес зарею верныя озаряющая;
Радуйся, правды солнца Христа луче пресветлая.
Радуйся, милосердия Спасова подражателю;
Радуйся, милость твою болящим человеком являяй.
Радуйся, верныя души благодатью посещаяй;
Радуйся, в сониих и видениих земнородныя зраком лица твоего просвещаяй.
Радуйся, от горних высот к ищущим заступления твоего милостивно приникаяй;
Радуйся, от очес страждущих слезы отираяй.
Радуйся, области Калужския духовная красото;
Радуйся, Церкви Христовы светлая похвало.
Радуйся, на небеси со ангелы и святыми славою нетленною украшенный;
Радуйся, на земли от правоверных по долгу ублажаемый.
Радуйся, блаженне Лаврентие, Калужский чудотворче.
Кондак 11
Пение молебное у гроба твоего с верою некий разслабленный приношаше, руце и нозе недвижими и язык немый имеяй, но егда к целебней раце мощей твоих прикоснулся, абие здрав соделася, руце свои простре и ногами ходити нача и языком своим ясно проглагола; темже велию твою к нему милость прославляше и благодарственно взываше ко Господу: Аллилуиа.
Икос 11
Светлостью чудес твоих, угодниче Божий Лаврентие праведне, помраченныя грехми души наша озаряеши и вся ны от сна лености возбуждаеши, да плоды покаяния принесем Христу, тебе в подвизех богоугождения подражающе, яко да возможем неосужденно благохвалити тя, предстателя нашего, сими песненными глаголы:
Радуйся, лампадо, светом Христовым всех просвещающая;
Радуйся, елеем милости твоего сердца болезненная умащаяй.
Радуйся, руце согбенная и недвижимая целы и действенны устроивый;
Радуйся, нозе неходящия к скорому и правому течению претворивый.
Радуйся, язык, немотою связанный, благодатно разрешивый;
Радуйся, разслабленнаго всеми уды крепка и здрава возставивый.
Радуйся, алавастре целебный, на всякия недуги врачевство содержаяй;
Радуйся, болящим милость сострадания твоего являяй.
Радуйся, по Бозе и Пресвятей Богородице упование на тя возлагающих не посрамляяй;
Радуйся, любящим тя и чествующим память твою предстательством небесным воздаваяй.
Радуйся, молитвенно призывающим святое имя твое на помощь ускоряяй;
Радуйся, поклоняющимся с верою честным мощем твоим дары целебные независтно подаваяй.
Радуйся, блаженне Лаврентие, Калужский чудотворче.
Кондак 12
Благодать Божию многоцелебную, от гроба твоего источаемую, некий муж уведев, сына своего, ногами болезновавша и отнюдь ходити не могуща, на плещах своих к целебной раце твоей, святе Лаврентие, принесе и со слезами о его исцелении к тебе моляшеся; и се молитве еще сущей во устех его, больной на нозе свои ста и ходити нача, скача и благодаря Бога, в тебе славно прославльшагося, благодарными усты взывая к Нему: Аллилуиа.
Икос 12
Поюще подвиги твоя предивныя и чудеса твоя преславная, Лаврентие праведне, молим тя, заступника нашего: приклонися милостивно к нашим молитвам смиренным и вознеси о нас ко Господу твоя благоприятныя молитвы, прося нам от благости Его дары благопотребныя душевному спасению нашему, да возможем и мы грешнии не токмо подвиги твоя прославляти, но и добродетелем твоим подражати, зовуще и глаголюще:
Радуйся, светлый образе богоугождения в мире жительствующим;
Радуйся, предивный наставниче в иночестве подвизающимся.
Радуйся, девствующим подражания образе;
Радуйся, нищелюбцем преуспеяния правило.
Радуйся, мудрости суетныя мирския посрамителю;
Радуйся, буйства о Христе благодатнаго проявителю.
Радуйся, евангельских обетований наследниче;
Радуйся, апостольских целебных даров преемниче.
Радуйся, ангельских воинств собеседниче;
Радуйся, всех святых сожителю.
Радуйся, телеса наша безмездно врачуяй;
Радуйся, о душах наших Господа умоляяй.
Радуйся, блаженне Лаврентие, Калужский чудотворче.
Кондак 13
О, предивный чудотворче и заступниче всем нам премилостивый, святе блаженне Лаврентие! Приими с любовию сие малое, в похвалу тебе приносимое моление наше и помолися ко Господу Богу о еже избавится нам геенны огненныя и мучений вечных, Царствие же Небесное вкупе с тобою унаследовати, да в радости святых воспоем и мы, грешнии, Богу Спасителю нашему: Аллилуиа.
[Се́й конда́к глаго́лется три́жды.]
[Далее повторяем 1‑е икос и кондак:]
Икос 1
Ангел земный и человек небесный был еси, блаженне Лаврентие, от юности твоей юродство Христа ради себе усвоивый, да в жизни временней от всех оскорбляем и поругаем будеши, во блаженней вечности мзду небесную да обрящеши. Темже яко истинный угодник Божий от верных слышиши благохваления таковая:
Радуйся, от благочестивых родителей рожденный;
Радуйся, от юности на служение Богу предъизбранный.
Радуйся, миру и всем прелестем его поругавыйся;
Радуйся, страстем греховным неповинувыйся.
Радуйся, мудрый странниче, единаго Христа любовию усердно взыскавый;
Радуйся, истинный нищелюбче, во единей раздранней ризе ходивый.
Радуйся, яко поругания и биения сладце Христа ради претерпевый;
Радуйся, яко буйством о Христе совершенство духовное стяжал еси.
Радуйся, алкавый и жаждавый на земли;
Радуйся, достойно насытивыйся брашна нетленного на небеси.
Радуйся, праведниче, сияяй яко солнце во Царствии Небеснем;
Радуйся, угодниче Божий, прославленный многими дарами благодатными.
Радуйся, блаженне Лаврентие, Калужский чудотворче.
Кондак 1
Избранный от Царя сил, Господа Иисуса, предивный в житии и чудесах, угодниче Христов Лаврентие! Восхваляем тя с любовию, милостиваго предстателя нашего; ты же, блаженне, яко имеяй дерзновение ко Господу, молитвами твоими от всяких нас бед и скорбей свобождай, да зовем ти:
Радуйся, блаженне Лаврентие, Калужский чудотворче.
Присоединяйтесь — мы покажем вам много интересного
Присоединяйтесь к ОК, чтобы подписаться на группу и комментировать публикации.
Нет комментариев