_________________________________________
☝️ Բնության մեջ վայրի Ձիթենիներ չեն հանդիպում, այն բացառապես մշակվող ծառատեսակ է: Հնագույն ժամանակներում այն մշակվել է միայն ձիթապտղի յուղ ստանալու նպատակով:
☝️ Հայտնի է 34 անուն և մոտ 500 տեսակ ձիթապտուղ: Տեսակները որպես կանոն անվանակոչվում են իրենց աճի վայրով: Ամենատարածված ձիթապտուղը եվրոպականն է:
☝️ Ձիթապտղի հասունացումը կարող է շարունակվել հոկտեմբերից մինչև հունվար, ինչից էլ կախված է գույնն ու չափսը: Հոկտեմբերին այն թեև կանաչ է, բայց կարող է հասած համարվել: Որից հետո կախված տեսակից կարող է դառնալ դեղնավուն, վարդագույն, շականակագույն, մանուշակագույն:
☝️ Բնականից Սև ձիթապտուղ շատ հազվադեպ է հանդիպում: Հիմնականում այն հասնում է մինչև շատ մուգ մանուշակագույնի: Իսկ շուկայում վաճառվող սև ձիթապտուղները ստացվում են գունանյութերի միջոցով:
☝️ Ձիթապտուղը ոչ միայն յուրահատուկ համ ու հոտ ունի, այլև շատ օգտակար է: Հնում ձիթապտուղը կիրառվել է վերքերի ապաքինման ու օրգանիզմի վնասակար նյութերից ազատվելու համար: Այս նպատակով խորհուրդ է տրվում օրական մի քանի պտուղ կուլ տալ` կորիզներով: Ձիթապտուղն օգտակար է նաև տարեց մարդկանց համար, քանի որ ամրացնում է ոսկրային համակարգը, լավացնում լյարդի աշխատանքը:
☝️ Ամեն ամիս 20 ձիթապտուղ ուտելու դեպքում` լիովին հնարավոր է խուսափել ատամնաքարի առաջացումից, ինչպես նաև` միզուղիներում, լեղապարկում և երիկամներում քարերի առաջացումից։
☝️ Հետազոտողների տվյալներով հակաօքսիդանտների և օգտակար ճարպերի հարաբերակցությունը ձիթապտուղը դարձնում են կրծքագեղձի քաղցկեղի, աղիքային և մաշկի ուռուցքների զարգացմանը խոչըդոտող միջոց:
☝️ Թարմ Ձիթապտուղը սովորաբար չեն ուտում՝ կարծրության և դառնահամության պատճառով: Աղաջրում մնալով այն փափկում է և կորցնում է դառնությունը: Առահասարակ բացի աղաջուր դնելուց այն կարելի է վերամշակել մարինացման, պահածոյացման, չորացման և լցոնման եղանակներով: Պահածոյացնել կարելի է կորիզով և առանց՝ ավելացնելով աղ, քացախ և յուղ:
☝️ Շատ է օգտագործվում խոհարարության մեջ: Հատկապես կիրառելի է աղցանների համար: Անփոխարինելի խորտիկ է նաև տարբեր խմիչքների՝ առավելապես գինու և մարտինիի համար: Հրաշալի համադրելի է նաև մսի և ծովամթերքի հետ:
☝️ Ձիթենու հայրենիքն է համարվում միջերկրական ծովի ափամերձ հատվածները, այս ծառերը ապրում է մինչև 2000 տարի, դիմացկուն են, առանձնապես պահանջկոտ չեն հողի նկատմամբ:
☝️Վերջին տարիներին լայնորեն մշակվում և վերամշակվում է նաև Հայաստանում (Մեղրի, Նոյեմբերյան): Դեռևս այն միայն վաճառվում է աղադրված վիճակում: Ընդ որում պարտադիր է, որ օգտագործել ոչ յոդացված քարաղ: Այդպես այն պահում է իր տեսքը, համը և բոլոր օգտակար հատկությունները:
Հեռ.՝ (077) 69-49-07 www.aqlor.am
Присоединяйтесь — мы покажем вам много интересного
Присоединяйтесь к ОК, чтобы подписаться на группу и комментировать публикации.
Нет комментариев