Второе послание к Коринфянам
Извѣствýяй же нáсъ съ вáми во Христá и помáзавый нáсъ, Бóгъ, и́же и запечатлѣ́ нáсъ, и дадé обручéнiе Дýха въ сердцá нáша. А́зъ же свидѣ́теля Бóга призывáю на мою́ дýшу, я́ко щадя́ вáсъ, ктомý не прiидóхъ въ кори́нѳъ, не я́ко обладáемъ вѣ́рою вáшею, но [я́ко] споспѣ́шницы есмы́ вáшей рáдости: вѣ́рою бо стоитé. Суди́хъ же въ себѣ́ сié, не пáки скóрбiю къ вáмъ прiити́. А́ще бо áзъ скóрбь творю́ вáмъ, тó ктó éсть веселя́яй мя́, тóчiю прiéмляй скóрбь от менé? И писáхъ вáмъ сié и́стое, да не пришéдъ скóрбь на скóрбь прiимý, о ни́хже подобáше ми́ рáдоватися, надѣ́яся на вся́ вы́, я́ко моя́ рáдость всѣ́хъ вáсъ éсть. От печáли бо мнóгiя и туги́ сéрдца написáхъ вáмъ мнóгими слезáми, не я́ко да оскорби́теся, но любо́вь да познáете, ю́же и́мамъ изоби́лно къ вáмъ.
Утверждающий же нас с вами во Христе и помазавший нас есть Бог, Который и запечатлел нас и дал залог Духа в сердца наши. Бога призываю во свидетели на душу мою, что, щадя вас, я доселе не приходил в Коринф, не потому, будто мы берем власть над верою вашею; но мы споспешествуем радости вашей: ибо верою вы тверды. Итак я рассудил сам в себе не приходить к вам опять с огорчением. Ибо если я огорчаю вас, то кто обрадует меня, как не тот, кто огорчен мною? Это самое и писал я вам, дабы, придя, не иметь огорчения от тех, о которых мне надлежало радоваться: ибо я во всех вас уверен, что моя радость есть радость и для всех вас. От великой скорби и стесненного сердца я писал вам со многими слезами, не для того, чтобы огорчить вас, но чтобы вы познали любовь, какую я в избытке имею к вам.
Евангелие от Матфея
И отвѣщáвъ Иисýсъ, пáки речé и́мъ въ при́тчахъ, глагóля: уподóбися цáрствiе небéсное человѣ́ку царю́, и́же сотвори́ брáки сы́ну своемý и послá рабы́ своя́ призвáти звáнныя на брáки: и не хотя́ху прiити́. Пáки послá и́ны рабы́, глагóля: рцы́те звáннымъ: сé, обѣ́дъ мóй уготóвахъ, юнцы́ мои́ и упитáнная исколéна, и вся́ готóва: прiиди́те на брáки. Они́ же небрéгше отидóша, óвъ ýбо на селó своé, óвъ же на кýпли своя́: прóчiи же éмше рабóвъ егó, досади́ша и́мъ и уби́ша и́хъ. И слы́шавъ цáрь тóй разгнѣ́вася, и послáвъ вóя своя́, погуби́ уби́йцы о́ны и грáдъ и́хъ зажжé. Тогдá глагóла рабóмъ свои́мъ: брáкъ ýбо готóвъ éсть, звáннiи же не бы́ша достóйни: иди́те ýбо на исхóдища путíй, и ели́цѣхъ áще обря́щете, призови́те на брáки. И изшéдше раби́ óни на распýтiя, собрáша всѣ́хъ, ели́цѣхъ обрѣтóша, злы́хъ же и дóбрыхъ: и испóлнися брáкъ возлежáщихъ. Вшéдъ же цáрь ви́дѣти возлежáщихъ, ви́дѣ тý человѣ́ка не оболчéна во одѣя́нiе брáчное, и глагóла емý: дрýже, кáко вшéлъ еси́ сѣ́мо не имы́й одѣя́нiя брáчна? О́нъ же умолчá. Тогдá речé цáрь слугáмъ: связáвше емý рýцѣ и нóзѣ, возми́те егó и ввéрзите во тмý кромѣ́шнюю: тý бýдетъ плáчь и скрéжетъ зубóмъ: мнóзи бо сýть звáни, мáло же избрáнныхъ.
Иисус, продолжая говорить им притчами, сказал: Царство Небесное подобно человеку царю, который сделал брачный пир для сына своего и послал рабов своих звать званых на брачный пир; и не хотели прийти. Опять послал других рабов, сказав: скажите званым: вот, я приготовил обед мой, тельцы мои и что откормлено, заколото, и всё готово; приходите на брачный пир. Но они, пренебрегши то, пошли, кто на поле свое, а кто на торговлю свою; прочие же, схватив рабов его, оскорбили и убили их. Услышав о сем, царь разгневался, и, послав войска́ свои, истребил убийц оных и сжег город их. Тогда говорит он рабам своим: брачный пир готов, а званые не были достойны; итак пойдите на распутия и всех, кого найдете, зовите на брачный пир. И рабы те, выйдя на дороги, собрали всех, кого только нашли, и злых и добрых; и брачный пир наполнился возлежащими. Царь, войдя посмотреть возлежащих, увидел там человека, одетого не в брачную одежду, и говорит ему: друг! как ты вошел сюда не в брачной одежде? Он же молчал. Тогда сказал царь слугам: связав ему руки и ноги, возьмите его и бросьте во тьму внешнюю; там будет плач и скрежет зубов; ибо много званых, а мало избранных.
Комментарии 32