Послание к Римлянам
Вся́ка душá властéмъ предержáщымъ да повинýется: нѣ́сть бо влáсть áще не от Бóга, сýщыя же влáсти от Бóга учинéны сýть. Тѣ́мже противля́яйся влáсти, Бóжiю повелѣ́нiю противля́ется: противля́ющiися же себѣ́ грѣ́хъ прiéмлютъ. Кня́зи бо не сýть боя́знь дóбрымъ дѣлóмъ, но злы́мъ. Хóщеши же ли не боя́тися влáсти? Благóе твори́, и имѣ́ти бýдеши похвалý от негó: Бóжiй бо слýга éсть, тебѣ́ во благóе. А́ще ли злóе твори́ши, бóйся, не бó безъ умá всýе мéчь нóситъ: Бóжiй бо слугá éсть, отмсти́тель въ гнѣ́въ злóе творя́щему. Тѣ́мже потрéба повиновáтися не тóкмо за гнѣ́въ, но и за сóвѣсть. Сегó бó рáди и дáни даетé: служи́тели бо Бóжiи сýть, во и́стое сié пребывáюще. Воздади́те ýбо всѣ́мъ дóлжная: емýже ýбо урóкъ, урóкъ: а емýже дáнь, дáнь: а емýже стрáхъ, стрáхъ: и емýже чéсть, чéсть. Ни еди́ному же ничи́мже дóлжни бывáйте, тóчiю éже люби́ти дрýгъ дрýга: любя́й бо дрýга, закóнъ испóлни. Е́же бо: не прелюбы́ сотвори́ши, не убiéши, не укрáдеши, не лжесвидѣ́телствуеши, не похóщеши, и áще кáя и́на зáповѣдь, въ сéмъ словеси́ совершáется, во éже: возлю́биши и́скренняго твоегó, я́коже сáмъ себé. Любы́ и́скреннему злá не твори́тъ: исполнéнiе ýбо закóна любы́ éсть.
Всякая душа да будет покорна высшим властям, ибо нет власти не от Бога; существующие же власти от Бога установлены. Посему противящийся власти противится Божию установлению. А противящиеся сами навлекут на себя осуждение. Ибо начальствующие страшны не для добрых дел, но для злых. Хочешь ли не бояться власти? Делай добро, и получишь похвалу от нее, ибо начальник есть Божий слуга, тебе на добро. Если же делаешь зло, бойся, ибо он не напрасно носит меч: он Божий слуга, отмститель в наказание делающему злое. И потому надобно повиноваться не только из страха наказания, но и по совести. Для сего вы и подати платите, ибо они Божии служители, сим самым постоянно занятые. Итак отдавайте всякому должное: кому по́дать, подать; кому оброк, оброк; кому страх, страх; кому честь, честь. Не оставайтесь должными никому ничем, кроме взаимной любви; ибо любящий другого исполнил закон. Ибо заповеди: не прелюбодействуй, не убивай, не кради, не лжесвидетельствуй, не пожелай чужого и все другие заключаются в сем слове: люби ближнего твоего, как самого себя. Любовь не делает ближнему зла; итак любовь есть исполнение закона.
Евангелие от Матфея
И́же нѣ́сть со мнóю, на мя́ éсть: и и́же не собирáетъ со мнóю, расточáетъ. Сегó рáди глагóлю вáмъ: вся́къ грѣ́хъ и хулá отпýстится человѣ́комъ: а я́же на Дýха хулá не отпýстится человѣ́комъ: и и́же áще речéтъ слóво на Сы́на человѣ́ческаго, отпýстится емý: а и́же речéтъ на Дýха святáго, не отпýстится емý ни въ сéй вѣ́къ, ни въ бýдущiй. Или́ сотворитé дрéво добрó и плóдъ егó дóбръ: или́ сотворитé дрéво злó и плóдъ егó зóлъ: от плодá бо дрéво познáно бýдетъ. Порождéнiя ехи́днова, кáко мóжете добрó глагóлати, зли́ сýще? От избы́тка бо сéрдца устá глагóлютъ. Благíй человѣ́къ от благáго сокрóвища изнóситъ благáя: и лукáвый человѣ́къ от лукáваго сокрóвища изнóситъ лукáвая. Глагóлю же вáмъ, я́ко вся́ко слóво прáздное, éже áще рекýтъ человѣ́цы, воздадя́тъ о нéмъ слóво въ дéнь сýдный: от словéсъ бо свои́хъ оправди́шися и от словéсъ свои́хъ осýдишися.
Кто не со Мною, тот против Меня; и кто не собирает со Мною, тот расточает. Посему говорю вам: всякий грех и хула простятся человекам, а хула на Духа не простится человекам; если кто скажет слово на Сына Человеческого, простится ему; если же кто скажет на Духа Святаго, не простится ему ни в сем веке, ни в будущем. Или признайте дерево хорошим и плод его хорошим; или признайте дерево худым и плод его худым, ибо дерево познается по плоду. Порождения ехиднины! как вы можете говорить доброе, будучи злы? Ибо от избытка сердца говорят уста. Добрый человек из доброго сокровища выносит доброе, а злой человек из злого сокровища выносит злое. Говорю же вам, что за всякое праздное слово, какое скажут люди, дадут они ответ в день суда: ибо от слов своих оправдаешься, и от слов своих осудишься.
Нет комментариев