Ajunul Anului Nou este marcat în fiecare an de obiceiuri și tradiții atât în țara noastră, cât și în toată lumea. Fiecare stat are un mod diferit de a marca momentul trecerii în noul an. În țara noastră, dintre tradiții nu lipsesc cetele de colindători care merg cu Plugușorul, cu Semănatul, cu Ursul sau cu Capra.
Tradiții, obiceiuri și superstiții de Anul Nou în Moldova.
„Mascaţii”, „Ursul” și „Capra” se regăsesc în continuare în tradițiile Moldovenești, în special în anumite zone din mediul rural.
În ajunul Anului Nou, pe înserat, tinerii „mascați” pornesc în cete prin sate, purtând costume ale unor personaje – ursul, capra, căiuţii, cerbii etc – și merg din poartă în poartă, până în zorii zilei.
Probabil cel mai cunoscut obicei legat de Ajunul Anului Nou este „Plugușorul”. Întotdeauna însoțit de strigături, pocnete de bici și sunete de clopoței, este menit să alunge cea a fost rău și să aducă ceea ce este fast pentru agricultură. La sate, Plugușorul obișnuia să fie extrem de complex, iar alaiurile care mergeau din casă în casă duceau cu ele chiar un plug adevărat. Plugul adevărat, tras de boi, a fost înlocuit cu timpul de un plug miniatural, mai ușor de purtat, sau de buhaiul care imită mugetul boilor.
Semănatul este un obicei agrar, structurat după modelul colindelor și practicat de copii în dimineața zilei de Anul Nou, după încheierea Plugușorului. Colindătorii purtând traiste de gât încărcate cu semințe de grâu, secară, orz, ovăz, mai rar cu porumb, intră în case, aruncă boabe cu mâna, imitând semănatul pe ogor, și urează gazdelor sănătate și roade bogate. Ei sunt răsplătiți cu mere, colaci sau bani.
Tradiţii şi obiceiuri ale altor popoare
Momentul trecerii în Anul Nou este sărbătorit, în prezent, în întreaga lume, însă fiecare ţară are un mod diferit de a-l marca, scrie Agerpres.
Austria – La salonul imperial s-a păstrat tradiţia balului de pe vremea habsburgilor, astfel încât la miezul nopţii se aud acordurile „Dunării albastre” şi ale operetei „Liliacul” de Johann Strauss. Pe masa festivă se află carne de purcel – semn de noroc – iar mesele se decorează cu purceluşi din ciocolată.
Belgia – De 1 ianuarie, în Liege, se păstrează obiceiul de a mânca, în familie, choucroute (un fel de varză murată cu cârnaţi), fiecare persoană având sub farfurie, în mână sau în buzunar o monedă.
Danemarca – Cel mai cunoscut obicei este acela de a sparge farfurii în uşa vecinilor, existând convingerea că familia care are cele mai multe cioburi în faţa uşii va avea parte şi de cel mai mult noroc în noul an.
Franţa – Trecerea în Anul Nou – numită „le Réveillon” – este marcată în mod festiv, cu ţinute elegante, cu preparate fine, cu şampanie şi cadouri.
Grecia – Preparatul tradiţional este „Vasilopita” – o pâine în interiorul căreia a fost ascuns un bănuţ înainte de a o băga la cuptor. Pâinea se taie exact la miezul nopţii şi cine primeşte bucata cu bănuţul va avea noroc în noul an.
Italia – În noaptea de Anul Nou, numită „Capodanno”, se pun pe masă mâncăruri speciale, despre care se spune că aduc bogăţie şi abundenţă. La Napoli există obiceiul de a arunca pe fereastră obiecte vechi, simboluri ale anului care a trecut.
Olanda – „Oudejaarsdag” („ziua anului trecut” – 31 decembrie) este sărbătorită prin multe focuri de artificii, care încep în zori şi ţin până târziu în noapte.
Portugalia – În noaptea dintre ani există obiceiul (mai ales în insula Madeira) să se mănânce 12 smochine, care simbolizează 12 dorinţe pentru anul care vine.
Spania – Oamenii mănâncă 12 boabe de strugure la miezul nopţii dintre ani, fiecare boabă reprezentând o lună din anul ce urmează. În funcţie de cât de dulce este, aşa va fi şi luna respectivă: mai bună sau mai dificilă.
Japonia – Anul Nou reprezintă un simbol al înnoirii. Sunt organizate „petreceri de uitat anul” sau „Bonenkai”, prin care oamenii lasă în urmă problemele şi grijile anului care se încheie şi se pregătesc pentru un nou început. Copiii primesc otoshidamas – mici cadouri cu bani înăuntru, iar în ziua de 1 ianuarie oamenii scriu pe o hârtie dorinţele pentru noul an.
Rusia – Se deschid uşile şi ferestrele pentru ca noul an să intre în casă. Pe masă se pune o băutură făcută din votcă, suc de lămâie şi apă de la robinet numită „apă murdară”, care se bea pentru a înlătura ghinionul în noul an.
SUA – Anul Nou este aşteptat pe străzile oraşelor, iar la miezul nopţii se aud clopote şi sirene, cerul este plin de artificii şi oamenii strigă „Happy New Year!”.
Turcia – Trecerea în noul an este marcată printr-o sărbătoare a alimentelor tradiţionale turceşti, iar participanţii fac schimb de cadouri.
Brazilia – Pe bulevardul Paulista din oraşul Sao Paulo sunt aprinse focuri în aer liber la miezul nopţii.
Новогодние традиции и обычаи в Молдове и мире.
Новогодняя ночь каждый год отмечена обычаями и традициями как в нашей стране, так и во всем мире. В каждом штате по-своему отмечают переход в новый год. В нашей стране среди традиций нет недостатка в группах колядующих, идущих в сопровождении Пахаря, Сеятеля, Медведя или Козлы.
Новогодние традиции, обычаи и суеверия в Молдове.
«Маскарад», «Медведь» и «Коза» до сих пор встречаются в молдавских традициях, особенно в некоторых сельских районах.
В канун Нового года вечером «замаскированная» молодежь идет группами по деревням, в костюмах каких-то персонажей — медведя, козла, козла, оленя и т. д. — и идет от ворот к воротам, пока рассвет.
Наверное, самый известный обычай, связанный с встречей Нового года, — это «Пахота». Всегда сопровождаемый криками, треском кнутов и звоном колоколов, он призван отогнать зло и принести пользу сельскому хозяйству. В деревнях Плуг раньше был чрезвычайно сложным, и процессии, шедшие от дома к дому, везли с собой даже настоящий плуг. Настоящий плуг, запряженный волами, со временем был заменен миниатюрным плугом, более удобным для переноски, или мехами, имитирующими рев волов.
Посев — это аграрный обычай, построенный по образцу колядок и практикуемый детьми утром в Новый год, после вспашки. Колядующие в шейных мешках, нагруженных семенами пшеницы, ржи, ячменя, овса, реже кукурузы, входят в дома, разбрасывают зерна вручную, имитируя посев в поле, и желают хозяевам здоровья и богатых плодов. Их награждают яблоками, печеньем или деньгами.
Традиции и обычаи других народов
Момент перехода к Новому году сейчас отмечают во всем мире, но в каждой стране его отмечают по-разному, пишет Агерпрес.
Австрия – В императорском салоне сохранилась традиция бала времен Габсбургов, так что в полночь можно услышать аккорды «Голубого Дуная» и оперетты «Летучая мышь» Иоганна Штрауса. На праздничном столе подают мясо свиньи – знак удачи, а столы украшают шоколадные поросята.
Бельгия – С 1 января в Льеже сохраняется обычай есть шукрут (разновидность квашеной капусты с колбасой) всей семьей, имея под тарелкой, в руке или в кармане монету.
Дания. Самый известный обычай – разбивать тарелки в дверях соседей. Существует поверье, что той семье, у которой перед дверью окажется больше осколков, больше всего повезет в новом году.
Франция – Переход к Новому году, получившему название «le Réveillon», отмечается празднично, с элегантными нарядами, изысканной кухней, шампанским и подарками.
Греция. Традиционное блюдо — «Василопита» — хлеб, внутри которого перед тем, как положить его в духовку, была спрятана монета. Хлеб разрезают ровно в полночь, и тому, кому достанется кусок с копейкой, повезет в новом году.
Италия – В новогоднюю ночь, называемую «Каподанно», на стол ставят особые блюда, которые, как говорят, приносят богатство и изобилие. В Неаполе существует обычай выбрасывать из окна старые предметы, символы ушедшего года.
Голландия – «Аудеяарсдаг» («прошлогодний день» – 31 декабря) отмечается множеством фейерверков, которые начинаются на рассвете и продолжаются до поздней ночи.
Португалия – В канун Нового года существует обычай (особенно на острове Мадейра) съедать 12 инжиров, которые символизируют 12 желаний наступающего года.
Испания. Люди съедают 12 виноградин в полночь между годами, каждая виноградинка представляет месяц следующего года. В зависимости от того, насколько он сладок, таким будет и этот месяц: лучше или сложнее.
Турция – Переход к новому году отмечен празднованием традиционных турецких блюд, а участники обмениваются подарками.
Бразилия – На проспекте Паулиста в городе Сан-Паулу в полночь зажигаются костры под открытым небом.
Япония – Новый год – символ обновления. Организуются «Вечеринки забвения года» или «Бонэнкай», на которых люди оставляют позади проблемы и заботы окончания года и готовятся к новому началу. Детям дарят отосидамы – небольшие подарки с деньгами внутри, а 1 января люди пишут на листе бумаги свои пожелания на Новый год.
Россия - Двери и окна открываются, чтобы новый год мог войти в дом. На стол ставят напиток из водки, лимонного сока и водопроводной воды, называемый «грязной водой», который пьют, чтобы отвести неудачу в новом году.
США – Новый год ждут на улицах городов, и в полночь слышатся колокола и сирены, небо полна фейерверков и люди кричат «С Новым годом!».
New Year's traditions and customs in Moldova and in the world.
New Year's Eve is marked every year by customs and traditions both in our country and around the world. Each state has a different way of marking the transition into the new year. In our country, among the traditions there is no shortage of groups of carolers who go with the Ploughman, the Sower, the Bear or the Goat.
New Year's traditions, customs and superstitions in Moldova.
"Masquerade", "Bear" and "Goat" are still found in Moldavian traditions, especially in certain rural areas.
On New Year's Eve, in the evening, the "masked" young people go in groups through the villages, wearing costumes of some characters - the bear, the goat, the goats, the deer, etc. - and go from gate to gate until dawn.
Probably the most well-known custom related to New Year's Eve is the "Ploughing". Always accompanied by shouting, cracking of whips and ringing of bells, it is meant to ward off evil and bring good to agriculture. In the villages, the Plow used to be extremely complex, and the processions that went from house to house even carried a real plow with them. The real plow, drawn by oxen, was over time replaced by a miniature plow, easier to carry, or by the bellows that imitate the bellowing of oxen.
Sowing is an agrarian custom, structured according to the model of carols and practiced by children on the morning of New Year's Day, after the Ploughing. The carolers wearing neck bags loaded with seeds of wheat, rye, barley, oats, less often with corn, enter the houses, throw grains by hand, imitating sowing in the field, and wish the hosts health and rich fruits. They are rewarded with apples, cookies or money.
Traditions and customs of other peoples
The moment of transition to the New Year is currently celebrated all over the world, but each country has a different way of marking it, writes Agerpres.
Austria - At the imperial salon, the tradition of the ball from the time of the Habsburgs has been preserved, so that at midnight you can hear the chords of the "Blue Danube" and the operetta "The Bat" by Johann Strauss. On the festive table there is pig meat - a sign of good luck - and the tables are decorated with chocolate piglets.
Belgium – Since January 1, in Liege, the custom of eating choucroute (a type of sauerkraut with sausage) as a family is kept, each person having a coin under the plate, in their hand or in their pocket.
Denmark - The most famous custom is that of breaking plates in the neighbors' door, there is a belief that the family that has the most shards in front of the door will have the most luck in the new year.
France - The transition to the New Year - called "le Réveillon" - is celebrated in a festive way, with elegant outfits, fine cuisine, champagne and gifts.
Greece - The traditional dish is "Vasilopita" - a bread inside which a penny has been hidden before putting it in the oven. The bread is cut at exactly midnight and whoever receives the piece with the penny will be lucky in the new year.
Italy - On New Year's night, called "Capodanno", special dishes are put on the table, which are said to bring wealth and abundance. In Naples there is a custom of throwing old objects out of the window, symbols of the past year.
Holland - "Oudejaarsdag" ("last year's day" - December 31) is celebrated with many fireworks, which start at dawn and last until late at night.
Portugal – On New Year's Eve there is a custom (especially in the island of Madeira) to eat 12 figs, which symbolize 12 wishes for the coming year.
Spain – People eat 12 grapes at midnight between years, each grape representing a month of the following year. Depending on how sweet it is, so will that month: better or more difficult.
Turkey – The transition to the new year is marked by a celebration of traditional Turkish foods, and participants exchange gifts.
Brazil – On Paulista Avenue in the city of Sao Paulo, bonfires are lit in the open air at midnight.
Japan - New Year is a symbol of renewal. "Parties to forget the year" or "Bonenkai" are organized, through which people leave behind the problems and worries of the year ending and prepare for a new beginning. Children receive otoshidamas – small gifts with money inside, and on January 1 people write their wishes for the new year on a piece of paper.
Russia - The doors and windows are opened for the new year to enter the house. A drink made of vodka, lemon juice and tap water called "dirty water" is placed on the table, which is drunk to ward off bad luck in the new year.
USA - The New Year is awaited on the streets of the cities, and at midnight bells and sirens are heard, the sky is full of fireworks and people shout "Happy New Year!".
Присоединяйтесь — мы покажем вам много интересного
Присоединяйтесь к ОК, чтобы подписаться на группу и комментировать публикации.
Нет комментариев