🍀🌺
ЧЕТВЕРГ, 28 НОЯБРЯ 2024 ГОДА. (15 НОЯБРЯ 2024 ГОДА ПО СТАРОМУ СТИЛЮ). СЕДМИЦА 23-Я ПО ПЯТИДЕСЯТНИЦЕ, ГЛАС ПЯТЫЙ. РОЖДЕСТВЕНСКИЙ ПОСТ. (ТРОПАРИ, КОНДАКИ, ВЕЛИЧАНИЯ, МЫСЛИ СВЯТИТЕЛЯ ФЕОФАНА ЗАТВОРНИКА ЧИТАЕМЫЕ В ЧЕТВЕРГ.
Начало Рождественского поста. Мучеников и исповедников Гурия, Самона (299-306) и Авива (322). Прп. Паисия Величковского (1794). Мчч. Елпидия, Маркелла и Евстохия (361-363). Мч. Димитрия (ок. 307). Прп. Филиппа, игумена Рабангского. Купятицкой иконы Божией Матери (1180). Свт. Квинтиниана, еп. Селевкийского. Свт. Фомы Нового, патр. Константинопольского (Греч.).
ТРОПАРИ, КОНДАКИ, ВЕЛИЧАНИЯ ЧИТАЕМЫЕ В ЧЕТВЕРГ.
ТРОПАРЬ АПОСТОЛАМ, ГЛАС 3
Апо́столи святи́и, / моли́те Ми́лостиваго Бо́га, / да прегреше́ний оставле́ние / пода́ст душа́м на́шим.
КОНДАК АПОСТОЛАМ, ГЛАС 2
Тве́рдыя и боговеща́нныя пропове́датели, / верх апо́столов Твои́х, Го́споди, / прия́л еси́ в наслажде́ние благи́х Твои́х и поко́й: / боле́зни бо о́нех и смерть прия́л еси́ па́че вся́каго всепло́дия, / Еди́не, све́дый серде́чная.
ТРОПАРЬ СВЯТИТЕЛЮ НИКОЛАЮ ЧУДОТВОРЦУ, ГЛАС 4
Пра́вило ве́ры и о́браз кро́тости, / воздержа́ния учи́теля / яви́ тя ста́ду твоему́ / Я́же веще́й И́стина. / Сего́ ра́ди стяжа́л еси́ смире́нием высо́кая, / нището́ю бога́тая, / о́тче священнонача́льниче Нико́лае, / моли́ Христа́ Бо́га, / спасти́ся душа́м на́шим.
КОНДАК СВЯТИТЕЛЮ НИКОЛАЮ ЧУДОТВОРЦУ, ГЛАС 3
В Ми́рех, свя́те, священноде́йствитель показа́лся еси́, / Христо́во бо, преподо́бне, Ева́нгелие испо́лнив, / положи́л еси́ ду́шу твою́ о лю́дех твои́х / и спасл еси́ непови́нныя от сме́рти. / Сего́ ра́ди освяти́лся еси́, / я́ко вели́кий таи́нник Бо́жия благода́ти.
МУЧЕНИКАМ ГУРИЮ, САМОНУ И АВИВУ
ТРОПАРЬ, ГЛАС 5
Чудеса́ святы́х Твои́х му́ченик/ сте́ну необори́му нам дарова́вый, Христе́ Бо́же,/ тех моли́твами сове́ты язы́ков разори́,/ Це́рковь Святу́ю укрепи́,// я́ко Един Благ и Человеколю́бец.
КОНДАК, ГЛАС 2
С высоты́, му́дрии, благода́ть прие́мше,/ су́щим во искуше́ниих предстои́те, всехва́льнии./ те́мже отрокови́цу, святи́и, от сме́рти го́рькия изба́висте,// вы бо вои́стинну есте Еде́су сла́ва и ми́ру ра́дость.
ВЕЛИЧАНИЕ
Велича́ем вас,/ страстоте́рпцы святи́и Гу́рие, Само́не и Ави́ве,/ и чтим честна́я страда́ния ва́ша,/ я́же за Христа́/ претерпе́ли есте́.
ПРЕПОДОБНОМУ ПАИСИЮ ВЕЛИЧКОВСКОМУ
ТРОПАРЬ, ГЛАС 2
Стра́нен быв на земли́,/ Небе́снаго Оте́чества дости́гл еси́/ преподо́бне о́тче Паи́сие,/ добротолю́бия подви́жниче,/ ве́рных научи́л ум к Бо́гу возводи́ти/ и се́рдцем к Нему́ взыва́ти:/ Го́споди Иису́се Христе́, Сы́не Бо́жий,/ поми́луй мя, гре́шнаго.
КОНДАК, ГЛАС 8
Избра́нный и́ноческаго жития́ ревни́телю,/ я́ко пчела́ многотру́дная,/ писа́ньми оте́ческими ду́ши на́ша снабди́л еси́,/ коего́ждо наставля́я на путь спасе́ния, сего́ ра́ди зове́м ти:// ра́дуйся, Паи́сие прему́дре, ста́рчества духо́внаго в стране́ на́шей возроди́телю.
ИН КОНДАК, ГЛАС 2
Иосифа целомудреннаго / и Предтечи пустыннолюбнаго воздержанию поревновав, / вся прелести мира сего оставил еси, преподобне, / змия злокозненнаго копием терпения низложив, / горы и холмы добродетельми твоими облагоухал еси: / ересей лукавствия посрамляя, / учитель равноапостольный преизряден явился еси. / Темже зовем ти: / радуйся, Паисие отче наш, / Церкве православныя светило лучезарное.
ИН КОНДАК, ГЛАС 4
Весел был еси образом, / и приклонял еси уши просящим у тебя помощи, / и простирал еси руце на подъятие их. / Темже тя молим, / моли спастися душам нашим.
ВЕЛИЧАНИЕ
Ублажа́ем тя,/ преподо́бне о́тче Паи́сие,/ и чтим святу́ю па́мять твою́,/ наста́вниче мона́хов/ и собесе́дниче а́нгелов.
ПРЕСВЯТОЙ БОГОРОДИЦЕ ПРЕД ИКОНОЙ ЕЯ «КУПЯТИЦКАЯ»
ТРОПАРЬ, ГЛАС 5
Дне́сь ра́достно пра́зднуем па́мять явле́ния чудотво́рнаго о́браза Твоего́ в Кресте́, Влады́чице, и́же щи́т яви́ся Ве́ры Правосла́вныя, укрепля́яй и спаса́яй во дни́ тя́жких испыта́ний с ве́рою притека́ющих к Тебе́. Си́це приле́жно мо́лимся: Бу́ди всегда́ на́ша Засту́пница.
КОНДАК, ГЛАС 1
Мно́гими чудесы́ просла́ви Госпо́дь це́рковь Купя́тицкую Твое́ю ико́ною, Богоро́дице: все́м бо предста́тельствуеши, Блага́я, прибега́ющим с ве́рою в Свяще́нный Тво́й Покро́в. Ина́го у́бо не иму́ще гре́шнии в беда́х и ско́рбех при́снаго избавле́ния, обремене́ннии грехми́ мно́гими, ра́зве Тебе́, Ма́ти Бо́га Вы́шняго, вопие́м Ему́.
ВЕЛИЧАНИЕ
Величаем Тя, Пресвятая Дево, Богоизбранная Отроковице, и почитаем образ Твой в Кресте, егоже в Купятицех многими чудесы прославила еси.
МЫСЛИ СВЯТИТЕЛЯ ФЕОФАНА ЗАТВОРНИКА ЧИТАЕМЫЕ В ЧЕТВЕРГ
(1 Тим. 3, 1–13; Лк. 16, 1–9). Притча о неправедном приставнике обличенном. Вишь как ухитрился он выпутаться из беды! Хоть бы всем нам так ухитриться устроять себе покойное житие по исходе из этой жизни! Но нет, “сыны века сего догадливее сынов света в своем роде”. Отчего приставник так всхлопотался? Оттого, что близка была беда. Близость беды возбудила энергию и сообразительность, и он скоро все уладил. А у нас будто не близка беда? Смерть может постигнуть каждую минуту, а за нею тотчас и “дай ответ в управлении твоем”. Все это знают, и, однако ж, почти никто ни с места. Что это за омрачение? То, что никто не думает сейчас умереть, а полагает, что проживет день–другой; хоть и не определяет срока, а все уверен, что смерть еще впереди. Оттого и беда видится все еще впереди. Беда впереди — и соображения на случай беды отлагаются на будущее время. Целую жизнь оставаться в неисправности никто не думает, а только отлагает на нынешний день. А так как и вся жизнь слагается из нынешних дней и часов, то и не приходит озабоченность, как устроиться на будущее.
Присоединяйтесь — мы покажем вам много интересного
Присоединяйтесь к ОК, чтобы подписаться на группу и комментировать публикации.
Нет комментариев