Наближається свято Воскресіння. Згідно християнської традиції миряни напередодні посвячують великодні кошики. Але дуже часто люди не знають що потрібно покрасти у кошик. А багато з того, що ми звикли святити, до церкви нести не можна. Кожен продукт у великодньому кошику має символічне значення та нагадує про нерозривний зв’язок Творця зі своїм творінням.
Великожній кошик можна прикрасити зеленню, яка є символом вічного життя та безсмертя. Традиційно, кошик накривають вишитим рушником, який символізує життя і вічність. Інколи у кошик ставлять свічку, яка повинна нагадувати нам про Ісуса, який є Світлом для світу(Івана 8:12).
Що потрібно покласти в кошик та освячувати на Великдень
1. Паска – символ Воскресіння та Небесного Царства. Це хліб вічного життя, символ Агнця Божого, який був розп’ятий за наші гріхи на хресті. Як пише апостол Павло, що наша Пасха – це Христос, який був принесений у жертву(1 Кор.5,7).
2. Сир і масло. Молочні страви, а особливо молоко є первотвором, продуктом, який не є створений людиною, а подарований людям природою. Так, як мама годує свою дитину, так сир та масло є символами ніжності та жертовності Бога. Ми повинні стреміти до Божої благодати, як немовля прагне маминого молока.
3. Яйця, писанки і крашанки. Яйце – це один із символів Великодня, який символізує для нове життя і відродження.
4. Шинка або ковбаса. Освячення м’ясних став сягає коренями ще до старозавітної Пасхи: на це свято споживали жертовне ягня. Ягня – це прообраз Ісуса Христа, який своєю жертвою відкупив наші гріхи та врятував від влади смерті. Євангелист Іван називає Ісуса Христа Агнцем Божим, який бере на себе гріхи світу(Івана 1:29).
5. Хрін – це міцне коріння, це те коріння, яке може дати людині віра у Воскесіння Господа Ісуса Христа.
6. Сіль — символ повноти та достатку. У Біблії сіль символізує спосіб зв’язку між Богом і його народом. Під час нагірної проповіді Ісус називає учнів “сіллю землі”. Сіль – це той продукт, який навіть у малій кількості додає смаку іншим продуктам.
Чого не можна освячувати на Великдень
1. Спиртні напої. Священнослужител і застерігають, що алкогольні напої класти в кошик ні в якому разі не можна. Ці напої не освячуються, оскільки не згадуються під час молитви у переліку продуктів, які приносимо Богові на освячення.
2. Ніж – побутують думки, що освячені продукти потрібно розрізати посвяченим ножем. Це вигадка і забобони.
Писанка, дряпанка, крапанка, шкрябанка......
Унікальний витвір українського мистецтва – писанка. Їй присвячуються вірші та пісні. Провадяться наукові дослідження та пишуться цілі трактати. Писанка – справжня гордість нашого народу!
Однак, зауважимо, що в Україні існують іще багато видів великодніх яєць: крашанки, дряпанки, шкрябанки, мальованки, крапанки, бісерівки тощо. Саме про них піде далі мова.
Крашанки
Крашанки – це пофарбовані ("красити" – фарбувати) у різні кольори відварені курячі (інколи, гусячі) яйця.Основний крашанковий колір - червоний, він символізує радість життя. Жовтий колір уособлює місяць і зорі, а також - врожай; блакитний – здоров’я; зелений - щорічне воскресіння природи; чорний з білим – пошану до духів.
Збереглися старовинні рецепти фарб для яєць: темно-червоний колір готують з відвару цибулиння. Із комах-червеців отримують яскраво-червону фарбу.
Мальованки
"Малювати" яйця можна акварельними або акриловими фарбами, або спеціальними фарбами та лаками для яєць.
Сучасні діти навіть примудряються малювати фломастерами. Але, звичайно, справжні майстри дотримуються старовинної техніки: зварені протягом восьми хвилин яйця тримають у гарячій воді. Одне дістають, насухо витирають і ставлять у чарочку. Розфарбовують пензликом верхню частину яйця – на гарячому яйці фарба швидко висихає. Яйце перевертають і розмальовують іншу частину.
Крапанки
Легенда про крапанку
На Гуцульщині оповідають, що Діва Марія писала писанки і дарувала їх Пілатові, щоб той змилувався над її Сином. Беручи до рук яйце, Мати Божа плакала і слізьми обливала свою роботу, і від тих крапаючих сліз з’являлися цятки. Так виникли крапанки.
Крапанки – це найпростіші писанки.
Запалену свічку трохи нахиляють над яйцем і накрапують віск. Коли воскові плямки застигають, яйце занурюють у фарбу. Як тільки фарба висохне, яйце нагрівають, розплавлений віск обтирають – на кольоровому яйці залишаються світлі крапки. Можна також використовувати техніку мальованки – наносити різнокольорові крапки пензликом.
Найменші писанкарі ставлять крапочки … пальчиками, вмочуючи у різні фарби.
Дряпанки та шкрябанки
Виходячи з цієї дещо смішної назви, такі великодні яйця виготовляються шляхом видряпування візерунку на пофарбованій поверхні яйця.
Робота ця дуже тонка, вимагає зосередженості та вправності.
На вишкрябування складного малюнку може піти до кількох днів. Один необережний рух - і робота втрачає свою досконалість.
Навряд чи дорослі довірять таку кропітку працю маленьким майстрам.
Наклеянки
Інша справа – наклеянки.
Цей вид декору пасхальних яєць виник порівняно недавно і не є класичним, але заслуговує на існування.
На білі або пофарбовані яйця наклеюються різноманітні прикраси: блискітки, мереживо, кольорові скельця, навіть, ґудзики.
Це можуть бути пофарбовані крупи або, навіть, яєчна шкаралупа іншого кольору.
Бісерки
Бісерки або бісерівки виготовляються різними шляхами.
Сире яйце видувають, просушують і натирають восковою свічкою. Потім запалюють свічку, підчеплюють голкою бісеринку та, потримавши секунду-дві над полум’ям, швидко прикладають до яйця. Нагріта бісеринка надійно приклеюється до воску.
Такі бісерки називають іще восківки.
Зараз частіше бісеринку просто приклеюють до яйця клеєм.
В інший спосіб бісеринки насилюються на нитку, яка потім викладається у візерунок і приклеюється до яйця.
Зазвичай, бісерки робили в монастирях, оздоблюючи пасхальні яйця навіть маленькими іконками, тому бісерівки часто називають монастирськими писанками.
Вишиванки
Маловідомий, незвичайний, але дуже цікавий, хоч і складний, спосіб прикрасити великоднє яйце – вишити його.
Так само, як вишивають рушники чи серветки звичайними нитками для вишивання, за допомогою звичайної голки.
Але яєчна шкаралупа – матеріал крихкий, тому будь-який неточний рух руки призводить до непоправного пошкодження виробу.
Сирна паска з курагою
У кожної господині є свій улюблений рецепт як звичайної, так і сирної паски. Сьогодні я пропоную Вам рецепт паски з сиру з курагою, яка не вимагає випічки.
Для приготування такої сирної паски з курагою нам знадобиться:
Інгредієнти:
Сир - 1 кг
Цукор - 1 склянка
Вершкове масло - 100 г
Сметана - 100 г
Вершки - 100 мл
Мед - 3 ст. ложки
Жовтки - 4 шт.
Цедра 1 лимона
Ванільний цукор - 1,5 ст. ложки
Курага - 150 г
Коньяк - 2 ст. ложки
Приготування:
Для такої паски потрібно купити жирний сир. Краще на ринку або приготувати свій домашній. Сир потрібно добре відтиснути і дати стекти сироватці.
Вершки повинні бути жирністю не менше 20%, а сметана краще - 30%, але не менше 20%.
Лимон вимити і очистити цедру. Нарізати дрібними смужками або натерти на тертці.
Курагу промити, обсушити і замочити в коньяку на кілька хвилин. Можна і в ромі або в лікері. Потім нарізати дрібними кубиками або смужками.
Сир протерти через дрібне сито. Вершкове масло розтопити.
До протертого сиру додати курагу і лимонну цедру.
У каструльці змішати вершки, мед, жовтки (2 штуки), ванільний цукор, поставити на водяну баню і проварити 3-4 хвилини.
В окремому посуді розтерти жовтки, що з цукром, додати розтоплене вершкове масло, сметану. Все добре збити.
До підготовленого сиру додати яєчно-медову суміш, добре перемішати.
Підготувати форму, куди будете укладати сирну масу. Марлю змочіть водою, відіжміть і вистеліть нею всю форму. Укладаєте сирну масу ложкою, добре утрамбовуючи кожну порцію.
Коли форма буде заповнена, кінці марлі загорніть, зверху форму притисніть вантажем і залиште на добу в холодильнику.
Готову паску з сиру з курагою обережно витягніть з форми на блюдо або пласку тарілку. Прикрасити паску з сиру з курагою можна курагою, яка залишилась, родзинками, кольоровим мармеладом, лимонними дольками, тонко нарізаними апельсинами чи ківі.
Можна приготувати крем, яким полити зверху сирну паску і прикрасити збитими вершками.
Паска в хлібопічці
0,5 кг борошна вищого гатунку, 200 мл молока, 70 г вершкового масла, 2 яйця і 1 жовток, 8 ст. ложок цукру, 2 ч. ложки сухих дріжджів, 50 г родзинок, 50 мл коньяку, куркума на кінчику ножа, 8 г ванільного цукру, кориця за смаком, кольорова посипка.
Для глазурі: 1 склянка цукру, 1 яєчний білок. Промийте ізюм і залийте його коньяком на 30 хвилин, щоб він настоявся.
У теплому молоці розведіть масло, ванільний цукор, сіль, спеції і залийте у форму. Потім помістіть туди розтерті з цукром яйця. Насипте просіяне борошно, а в центр борошна насипте дріжджі.
Виберіть режим "Основний з родзинками, скоринка світла" або "Солодкий хліб, велика буханка".
Паска "Царська" від Раїси Волкової
2 кг сиру, 10 яєць, 400 г вершкового масла, 800 г сметани, 600-700 г цукру, 1/2 склянки мигдалю, 1/2 склянки родзинок, ванілін.
Протерти через сито сир і вершкове масло, додати сметану, ретельно перемішати, поставити посуд на плиту і довести масу до кипіння при безперервному помішуванні дерев'яною лопаткою, щоб маса не пригоріла. Негайно зняти з вогню і по можливості швидше охолодити, також безперервно помішуючи. У застиглу масу додати цукор, родзинки, мигдаль, ванілін, все перемішати, покласти в пасочницю, щільно вминаючи масу, зверху покласти блюдце, невеликий вантаж, поставити в холодильник на добу.
Салат пасхальний «Вербочки»
Інгредієнти для приготування:
філе куряче варене: 300 г.
морква: 3 шт.
яйця: 3 шт.
горошок зелений консервований: 3-4 ст. л
огірки: 3 шт.
майонез та сіль за смаком
Для оздоблення
зелена цибуля, ріпчаста цибуля, варений буряк, морква, маринований або свіжий огірок
Як приготувати Салат пасхальний “Вербочки”
Готуємо так:
Картоплю, моркву та яйця зварити і натерти на великій тертці (білок одного яйця залишити для оздоблення). Огірки дрібно порізати, куряче філе нарізати кубиками.
Викладати салат шарами, змащуючи кожен шар майонезом та злегка підсолюючи, у такій послідовності: куряче філе, яйця, зелений горошок, огірки, морква.
Верхній шар теж злегка змастити майонезом і оздобити салат, виклавши “вербові гілочки” та “пасхальний кошик”. Гілочки верби зробити з зеленої цибулі, а “котики” вирізати з вареного білка. Зі тонко нарізаної ріпчастої цибулі сформувати “кошичок” і викласти в нього “яйця” (вирізані у формі овала овочі).
Буженина. Дуже смачна!
Інгредієнти:
• Свинина (можна взяти шматок з шкірою і підшкірним жиром) – 1-2 кг ;
• майонез – 3-4 ст. л. ;
• часник – 2-3 зубчики;
• спеції за смаком (я використовувала розмарин, насіння кропу, лавровий лист і мелений чорний перець);
• фольга.
Приготування:
Замочуємо свинину в соляному розчині (3-4 ст. л. на 1 літр води) і залишаємо в холодильнику на 2-3 години (можна залишити на всю ніч)
Виймаємо м’ясо з соляного розчину і натираємо спеціями. Я використовувала сушений розмарин, насіння кропу, лавровий лист і мелений чорний перець.
Нашпиговываем м’ясо часником, для цього нарізаємо тонкими пластинками часник, гострим тонким ножем проколюємо свинину глибоко всередину і вставляємо пластинки часнику в отримані отвори.
У вогнетривкий посуд кладемо великий шматок фольги, а на нього підготовлене м’ясо. Покриваємо м’ясо зверху тонким шаром майонезу (я використовувала швидкий домашній майонез) і загорнути м’ясо фольгою.
Запікаємо в духовці при температурі 200 градусів. В моєму випадку філе вагою 1, 6 кг. запікалося рівно 2 години. За 15-25 хвилин до кінця запікання рекомендую відкрити фольгу, щоб верхня частина філе підрум’янилася.
Приємного апетиту!
Ковбаса смажена селянська
Інгредієнти:
- 1 кг свинини
- 4 зубчики часнику
- 150 г сала-шпик
- Перець мелений
- Сіль за смаком
- Кишки тонкі
Приготування
М'ясо і сало нарізати дрібними кубиками, заправити сіллю, перцем, рубаним часником і вимішати, підлив воду (не більше 1 / 10 маси м'яса). Начинка повинна мати тістоподібну консистенцію. Оброблену кишкову оболонку надіти на звужується кінець воронкоподібне трубки, кінець оболонки зав'язати. Кишку щільно наповнити начинкою, перекручуючи її через кожні 15-20 см. Кінці ковбасок перев'язати. Смажити ковбаски в духовці при 200-250 ° С до готовності. Ковбаски відокремити одну від одної, покласти на блюдо і залити салом, в якому вони смажилися, поряд покласти смажену картоплю. Окремо подати огірки, помідори, квашену капусту та зелень.
Присоединяйтесь — мы покажем вам много интересного
Присоединяйтесь к ОК, чтобы подписаться на группу и комментировать публикации.
Нет комментариев