Великдень - головне християнське свято в пам'ять воскресіння Христа . На Святому тижні готуються особливі блюда , що освячуються в пасхальну ніч .
Великодній стіл покликаний підкреслювати велич цього свята . Раніше в заможних сім'ях було прийнято ставити на стіл цілих сорок різних страв - як нагадування про сорок днів Великого посту , що передує Великодню . Звичайно , зовсім не обов'язково так викручуватись , головне - подбати про те , щоб на святковому столі були присутні обов'язкові страви .
Великодній стіл за старих часів накривали на весь день . За ним в тісному колі збиралися сім'я і близькі друзі , які давно не бачилися , тому що в пост було не прийнято ходити в гості . У цей день підписували і посилали святкові листівки далеким родичам і знайомим .
Пообідавши , починали грати в різні ігри та забави ; виходили на вулицю , щоб привітати один одного - день протікав радісно і святково .
До великого і світлого свята Воскресіння Господнього люди готувалися сім днів . У четвер починали випікати паски . До головного свята всіх віруючих християн пекли ці кондитерські вироби по- особливому : тісто готували тільки на жовтках . І випікати його можна було тільки на березових полінах .
Борошно для святкової випічки обов'язково просівали . За кілька днів до світлого свята тісто ставили в тепле затемнений кут будинку , щоб воно могло настоятися . У приготування вкладали свою душу . Основні домашні турботи йшли на другий план , весь день присвячувався приготування до світлого свята .
Отже , які страви на Великдень повинні бути на столі обов'язково ?
Головні великодні страви - це фарбовані яйця , паску і сирна паска . У кожного з цих страв є своя символіка , про яку ми розповість трохи пізніше . Крім цього , до великоднього столу печуть ромові баби і медові пряники у вигляді тварин , готують різноманітні страви з м'яса . А ось рибу на великодній стіл подавати не прийнято , хоча ніяких заборон на цей рахунок не існує .
Гарячі страви на Великдень зазвичай не готують , щоб не змушувати господиню бігати від святкового столу до плити і назад , а дати їй можливість спокійно відсвяткувати разом з усіма . Великодній стіл прийнято накривати світлою скатертиною , в ідеалі - білої . Великодній стіл неодмінно повинен бути красивим , рясним і смачним .
Освячений в церкві паску - це обов'язкова страва святкового столу . Паска робиться з дуже здобного дріжджового тіста , завдяки якому паску довго не черствіє . Величина паски може бути різною , але він обов'язково повинен бути високим . У паску часто додають цукати , сухофрукти , прянощі , горіхи , а верх покривають цукровою пудрою або глазур'ю .
Саме з освяченого паски починають великодню трапезу , розговіюсь їм після Великого посту . Найчастіше це відбувається вдома , коли глава сім'ї ділить паску по числу домочадців . Але іноді паскою розговляються прямо в церкві , відразу після закінчення пасхального богослужіння , пригощаючи шматочками свого паски один друг і священнослужителів .
Сирна паска
Не обходиться традиційний великодній стіл і без сирної паски - особливого страви з сиру , яке готують лише раз на рік спеціально до свята Світлого Христового Воскресіння . Великдень має форму усіченої піраміди , яка символізує Гроб Господній . Щоб приготувати паску , потрібна спеціальна розбірна форма з дерева - пасочніци .
На внутрішній стороні дощечок , з яких зроблена пасочніци , вирізують букви ХВ - початкові літери слів , складових традиційна пасхальне привітання « Христос Воскрес ! » . Крім цього , на дощечках вирізують символи страждання і воскресіння Ісуса Христа - спис , хрест , тростина , паростки , квіти , пророслі зерна . Всі ці зображення друкуються на готовій пасці .
Який великодній стіл без фарбованих яєць ? Згідно з переказами , Свята рівноапостольна Марія Магдалина прийшла до римського імператора Тиберія , оголосила про воскресіння Ісуса Христа і піднесла йому куряче яйце . Імператор не повірив , сказавши , що такого не може бути , точно так же , як куряче яйце не може бути червоним . Після цих слів куряче яйце , яке імператор в той момент тримав у руці , стало червоним .
Червоний колір - символ крові , пролитої Христом за всіх людей . Але крім червоного великодні яйця фарбують і в інші кольори . Крашанки прийнято розписувати в Чистий четвер , а освячують їх у ніч з Великої Суботи на неділю. Можна просто пофарбувати яйця цибулевої лушпинням або харчовим барвником , а можна попрацювати і розписати яйце незвичайними візерунками , перетворивши його на справжній витвір мистецтва .
Великдень - це свято, яке прийнято святкувати в колі сім'ї .
Нехай гарний і рясний пасхальний стіл стане символом достатку і благополуччя у вашій родині .
Присоединяйтесь — мы покажем вам много интересного
Присоединяйтесь к ОК, чтобы подписаться на группу и комментировать публикации.
Нет комментариев