Вистинските љубители на кафе имаат напорен период. Потребно е многу време за да се подготви миризлив пијалок дома во Турција и пари за да се купи готови во специјализирани институции. Инстант прашок, дури и кафе е тешко да се именува, па ние дури и нема да го споменеме.
Толку е добро што измислиле чудотворна техника која ги претвора зрната во моќен еликсир за само неколку минути. И сето тоа со минимална вклученост на граѓаните. Името на овој изум е машина за кафе.
Ќе мора да потрошите многу на таков уред, па пред да го купите, треба детално да дознаете како да изберете кафе машина за вашиот дом, за да не жалам подоцна.
Што е кафе машина?
Кафе машина е нов збор во домашно направено кафе. Овие уреди беа дизајнирани за кафулиња и ресторани, но поради практичноста и добриот квалитет на финалниот производ, имаше и оние кои сакаа да купат таков уред дома.
Производителите одговориле на желбата на потрошувачите и почнале да произведуваат кафемати во домаќинствата: тие се помали и попристапни од индустриските. На продажба тие се нарекуваат автоматски кафемати.
Која е тајната на овие единици? Се е исклучително едноставно: тие прават кафе со највисок квалитет и во исто време, не се потребни посебни знаења или посебни напори од лицето. Доволно е само да се истури вода и да се наполнат зрната. И потоа го избираме саканиот пијалок на контролната табла и опремата ќе стори се сама по себе.
Но, ова е ако не сакате да го разберете рецептот и сте задоволни со резултатот. Ако сакате, можете да експериментирате: промена на температурата, силата, обемот на готовото кафе, намалување или зголемување на количината на млеко. Покрај тоа, уредите испорачуваат минимална количина на проблеми, бидејќи тие исто така се чистат независно.
Невозможно е да не се спомене посредната врска во синџирот на напредокот на "Турско – кафе машина" – производители на кафе. Тие имаат различни степени на автоматизација, но сепак бараат поголема вклученост во подготовката на пиво. Главната разлика помеѓу производителите на кафе и машините за кафе е отсуството на вградена мелница за кафе. Тоа ќе мора да се купи одделно или да се купи веќе земја, а не жито кафе.
Најмногу" блиски " до машините за кафе се производителите на кафе со рогови и капсули. Првиот пие пијалак од мелено кафе, практично без да бара учество. Со капсула, се е уште полесно – специјални капсули со смачкани зрна се натоварени во уредот, и брзо ќе се подготви мирисна кафе.
Ниту една техника нема да ве спаси ако кафето е направено од суровини со низок квалитет. Изборот на кафе за машина за кафе треба да се третира со посебна вознемиреност. Тоа зависи од видот на пијалакот кој го пиете.
Критериуми за избор.
Значи, сте одлучиле токму она што ви треба токму кафе машина. Сега треба да дознаете како тие се разликуваат едни од други и кои карактеристики треба да ги има добриот уред.
Милстоун.
Воденичките камења се дизајнирани за мелење кафе и доаѓаат во два вида:
- Челик
Тие се издржливи, не се плашат од странски предмети, на пример, камчиња. Сепак, тие се многу топло и може да даде "изгорени" вкус. Иако производителите се обидуваат да го решат овој проблем и да стават електричен погон на нивните уреди.
И да бидам искрен, само вистинските гурмани можат да ја "фатат" сенката, а повеќето луѓе не ја чувствуваат разликата. Значителен недостаток е високото ниво на бучава за време на работата.
- Керамички
Тие не ги горат зрната, зачувувајќи го нивниот вкус и арома колку што е можно повеќе, работат многу потивко од нивните колеги. Но, тие се прилично кревки: ако се појави некој цврст странски објект, тогаш воденицата најверојатно ќе се подели и ќе треба да го испратите автомобилот за поправка.
Бојлер.
Термоблок или котел може да дејствува како бојлер во машина за кафе, но кој од нив е подобар? За куќата, дефинитивно е подобро да се земе термоблок и сега ќе дознаеме зошто.
- Котел
Тоа е контејнер кој се наоѓа во внатрешноста на куќиштето, во кој има топла вода. Веднаш штом ќе подготвите дел од кафето и нивото на течноста ќе се намали, машината веднаш го надополнува до полн. И го загрева целиот волумен повторно.
Ова не е најдобро решение, бидејќи поради постојаното загревање, вкусот на водата се појавува побрзо, што значи дека постои потреба за чистење. Таквиот систем за греење е погоден за индустриска употреба, каде што се потребни високи перформанси на уредот.
- Термички блок
За подготовка, се користи свежо собрана вода и само делот што е потребен во моментот. Остатокот од водата се влева во посебен резервоар и се складира таму.
Пијалокот излегува повкусен, а трошоците за енергија се пониски. Да, и загрева врела вода за една доза на термоблок побрзо. Во претходната верзија, ќе треба да почекате додека не се загрее целиот волумен, само после тоа машината ќе почне да ја подготвува следната чаша.
Моќ и перформанси.
Колку повеќе енергија, толку побрзо уредот ќе направи кафе. Во исто време, со зголемување на индикаторот за моќност, силата на пијалокот се намалува. Ова се должи на фактот дека за време на обработката во машините со висока моќност, брзината на подготовка е многу висока и водата едноставно нема време да го апсорбира целиот вкус и арома на житото.
Одлучете што е поважно-вкусот или брзината. Во принцип, постојат уреди со моќност од 800 до 2.500 вати. Просечните вредности се сметаат за оптимални за куќата– 1 000 – 1 500 Тју.
Вреди да се обрне внимание на перформансите ако имате големо семејство на алкохоличари на кафе или купувате канцелариски апарат. За едно обично семејство, каде што неколку луѓе пијат кафе неколку пати на ден, минимален капацитет до 30 шолји е доволен.
Системот за чистење на механизмот за подготовка.
Механизмот на подготовка е срцето на секоја машина за кафе. Во него се случува магијата на пренесување на својствата на зрното кафе. Постои отстранлив и фиксиран механизам за подготовка.
- Отстранлив
Структурата мора периодично да се отстрани и рачно да се исплакне под чешмата, да се исуши и да се стави на место. Но, тешкотијата се јавува со чистење на цевките на хидрауличниот систем – невозможно е да се отстранат. Внатре има слој од кафе, кој се акумулира со текот на времето и му дава на пијалокот непријатен вкус. Покрај тоа, таа е нехигиенска, поради мултиплицираната бактерија.
Посебна алатка во форма на таблети е дизајнирана да го реши проблемот, што ви овозможува ефикасно да ги измиете внатрешните површини на цревата.
Во оваа верзија, нема да работи на отстранување на делот за подготовка. Но, можеби тоа е најдобро – го одредува нивото на контаминација и ги чисти внатрешните делови на самата машина. По одреден број на испиени шолји кафе, уредот дава сигнал, велат тие, "време е да се измиете."Корисникот треба само да ја преземе таблетата и да ја активира функцијата за чистење, а техничарот ќе стори се што е самостојно. Тоа е лесно, но ќе чини повеќе.
Апарат за капучино.
Оваа опција сигурно ќе им биде потребна на оние кои сакаат такви сорти како капучино и лате. Ако уредот не е опремен со машина за капучино, тогаш ќе може да се направат само сорти на кафе без млечни производи.
Произведувачот на капучино ја создава истата млечна пена која многу луѓе ја обожаваат. Се случува:
- Автоматски
Од вас се бара да се прелива млеко во посебен контејнер или миеше цевка во тегла течност (во зависност од дизајнот). Умешната техника ќе стори се што е можно сама. Во некои напредни модели, дури е можно да се избере степенот на воздушната пена и нејзината висина. Присуството на автоматска капучино машина значително ги зголемува трошоците.
- Рачно
Пареата се снабдува од цевката под притисок. Неопходно е да се замени сад со млеко под овој млаз и да се фати границата помеѓу пена и течност со кружни движења. Во овој случај, контејнерот треба да се движи нагоре и надолу. За да се олесни работата, постојат уреди со млазница панарело. Но, во секој случај, ќе мора да се прилагодувате.
Функционалност.
Сега да видиме како машините за кафе се разликуваат едни од други во функциите.
1. Степенот на мелење – варира од 3 до 12.
2. Температура-течноста може да биде жешка, врела или само топла по ваш избор.
3. Јачината на пијалокот – вие контролирате колку заситен производ треба да биде.
4. Обемот на делот – тоа ќе биде мала чаша од најсилното еспресо или голема чаша деликатно лате, зависи од поставките.
5. Две чаши-некои модели можат да подготват 2 порции во исто време.
6. Загревање на чаши-според правилата, кафето се влева во загреани јадења, па палетата на единицата го загрева.
7. Филтер-ако се истури обична вода од чешма, тогаш за да се добие квалитетен производ, едноставно треба да се претходно исчисти.
8. Спуштање-автоматски се ослободува од ограниченост, што значително го продолжува животот на уредот.
9. Вториот котел кој го забрзува процесот на бичување на млекото е за многу зафатените луѓе кои немаат време да чекаат уредот да се префрли од топла вода на пареа и назад.
10. Внатрешна меморија-ако секој во вашето семејство сака различно кафе, за да не го реконфигурира уредот секој пат, ќе ги зачувате сите потребни параметри за секој љубител на кафе во него еднаш. Потоа лесно е да го активирате саканиот режим – само изберете го вашето име од листата.
Листа на производители и каде да ги купите
Меѓу производителите на кафе машини постојат неколку големи компании кои заземаат водечки позиции и цврсто ги држат своите места на пазарот. Рејтингот на 10 производители по азбучен ред ќе изгледа вака:
Борк.
Бош.
Делонги.
Јура.
Камбрук.
Крупс.
Мелита.
Филипс.
Саеко.
Сименс.
Сите овие компании гарантираат висококвалитетни производи и обезбедуваат целосен спектар на гарантни услуги за нивните производи. Покрај тоа, во случај на дефект на некои од деловите, многу е полесно да се најде сличен за добро познат бренд уред отколку за "неименуван" колега. Ова им дава водечки позиции во сите врвови на најдобрите кафе машини.
Се разбира, има смисла да се купи опрема само во големи малопродажни места. Така ќе се заштитите од фалсификат и во случај на дефект или брак, ќе бидете заменети или поправени без никакви дополнителни проблеми. Најпопуларните продавачи во мрежата се веб-страниците на продавниците: https://t.co/bCXwgHSRYG?m=1
Присоединяйтесь — мы покажем вам много интересного
Присоединяйтесь к ОК, чтобы подписаться на группу и комментировать публикации.
Нет комментариев